latinica  ћирилица
11/01/2017 |  18:28 | Autor: RTRS

Mitrović: Mandić nikada nije pokazao mržnju prema Bošnjacima

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske Nedeljko Mitrović rekao je danas u Sudu BiH da Milan Mandić nikada nije pokazao animozitet, niti mržnju prema Bošnjacima.
Nedeljko Mitrović - Foto: RTRS
Nedeljko MitrovićFoto: RTRS

U nastavku suđenja predsjedniku Udruženja porodica nestalih lica Sarajevsko-romanijske regije Milanu Mandiću i novinarima televizije "Elta", koji su optuženi za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti, Mitrović je naveo da Mandića poznaje posljednjih 16 godina kroz zajedničke aktivnosti u procesu traženja nestalih.

Mitrović je u svojstvu svjedoka odbrane rekao da je emisiju "U sred srijede" televizije "Elta", o temi traženja nestalih lica, procesuiranja ratnih zločina i odnosa udruženja koja se bave ovim pitanjima, a u kojoj je Mandić dao izjavu "Božija pravda u Srebrenicu je stigla 1995.", gledao naknadno.

- Dok sam gledao prilog, stekao sam utisak da je kod Mandića "provejavao" osjećaj izražene diskriminacije od svih koji imaju direktan uticaj na traženje nestalih. I Mandić je žrtva, on još traga za ocem, a znam da mu je i majka bila pritvarana tokom rata - kaže Mitrović.

On je potvrdio da je 9. januara 2014. godine Mandić primio uvredljivu " čestitku" na kojoj se nalazila fotografija skeletnih ostataka žrtava, koju je pokazao Savjetodavnom odboru Instituta za nestala lica BiH, čiji je član.

- Tražio je da bude zakazana sjednica Odbora na kojoj bi hrvatska i bošnjačka udruženja zauzela stav o ovome, ali do toga nikada nije došlo - rekao je Mitrović.

On je dodao da je jedna od predstavnica bošnjačkog udruženja rekla da joj nije bilo ponuđeno da "potpiše čestitku", ali da bi to učinila.

- I pored stanja u kojem je bio, Mandić nikada nije pokazao animozitet niti mržnju prema Bošnjacima. On je, i pored ponekad radikalnih stavova, održavao nivo korespondencije sa svima koji se bave traženjem nestalih, a 2010. godine posjetio je i Potočare, nakon čega je bio izložen kritikama srpskih udruženja jer Bošnjaci nisu uradili nešto slično za Srbe - rekao je Mitrović, koji je član Savjetodavnog odbora.

Prema njegovim riječima, svi članovi Savjetodavnog odbora nisu drastično shvatili Mandićevu izjavu. Kako kaže, ona je potekla iz lične frustracije i osjećaja diskriminacije srpskog naroda, a ne iz želje za odmazdom.

- Prije i poslije toga, Mandić nikada nije dao takvu ili sličnu izjavu. Korektno se ponašao, a sa nekim Bošnjacima čak je imao i srdačne odnose - potvrdio je Mitrović.

Član Kolegijuma direktora Instituta za nestala lica BiH Milutin Mišić rekao je da je po službenoj dužnosti gledao intervju sa Milanom Mandićem na televiziji "Elta", u kojoj je, između ostalog, govorio o problemima sa Tužilaštvom BiH, koje je glavni nosilac tog procesa.

- Spominjao je probleme u vezi sa odbijanjem Tužilaštva BiH da plati probna kopanja, kao i neopravdano duga čekanja na ekshumacije koje su bile najavljene. Spominjao je i probleme između srpskih i bošnjačkih udruženja, navodeći da udruženja iz Federacije BiH /FBiH/ nemaju dovoljno solidarnosti i odgovornosti da priznaju status srpskih žrtava - naveo je Mišić.

I ovaj svjedok je potvrdio da je, kao i Mandić, 9. januara 2014. primio uvredljivu "čestitku" usmjerenu protiv srpskog naroda, o čemu je razgovarano u Institutu. Mišić kaže da, nažalost, nije bilo volje da ovo pitanje bude stavljeno na dnevni red Upravnog odbora.

- Mandić je to postavio na Savjetodavnom odboru, ali nije postignut nikakav konsenzus - rekao je Mišić.

Komentarišući Mandićevu izjavu, Mišić je rekao da je razočaran jer su mu nakon toga zatvorena brojna vrata u procesu traženja nestalih.

- Mandić mi je objašnjavao njegovo razočaranje što se izjava tumači zlonamjerno i što pokušavaju omalovažiti njegov dosadašnji rad na traženju nestalih - kaže Mišić.

On smatra da je Mandić trebalo da objasni svoje riječi ili da, eventualno, uputi izvinjenje uvrijeđenim.

Mišić je izrazio razumijevanje za žrtve, koje "imaju puno gorčine i ogorčenja", te dodao da je Mandić diskriminisan.

- On je sebi napravio veliku štetu. Prije toga mnogo je radio sa svjedocima, a Institut je podnio nekoliko zahtjeva za ekshumaciju na osnovu njegovog rada. Imao je dobru saradnju sa ljudima na obje strane, a bio je zahvalan i zahtjevan saradnik. Nikada nije imao predrasuda prema drugim narodima, a bio je popularan i u udruženjima žrtava iz FBiH - potvrdio je Mišić.

Mandićeva izjava bi, prema njegovim riječima, prošla nezapaženo da je član kolegijuma direktora Instituta Amor Mašović nije potencirao sa ciljem da ga isključi iz Savjetodavnog odbora, u čemu nije uspio.

- Nisam čuo da je izjava Milana Mandića podstakla bilo koga na izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje - rekao je Mišić.

Krivičnu prijavu protiv Mandića i televizije "Elta" podnijeli su predstavnici bošnjačkih udruženja iz Srebrenice.

Prijava je podnesena zbog Mandićeve izjave od 19. februara 2014. godine, kada je u vezi sa javnim istupima Munire Subašić i Hatidže Mehmedović, koje predstavljaju udruženje "Majke Srebrenice", između ostalog, rekao da će "njihove govore stići Božija pravda".

- Božija pravda u Srebrenicu je stigla. O tome javno govorim. Žestok ratni zločin počinjen je 1992. i 1993. godine u Srebrenici, Skelanima, Potočarima, Kravici i Bratuncu, a Božija pravda je stigla 1995. godine - izjavio je tada Mandić.

Nastavak suđenja zakazan je za 25. januar.

Izvor: SRNA