latinica  ћирилица
11/01/2017 |  19:19 | Autor: RTRS

Opljačkana "Marakana"

Policija u Rio de Žaneiru objavila je da istražuje krađu nekoliko stvari sa možda najpoznatijeg fudbalskog stadiona na svijetu - "Marakane".
"Marakana" u Rio de Žaneiru (Foto: keywordsuggest.org) -
"Marakana" u Rio de Žaneiru (Foto: keywordsuggest.org)

Policija je saopštila da su ukradene dvije bronzane biste, dva televizora i dio bakarnog crijeva. Јedna od bisti je ona novinara Marija Filja, čovjeka po kome je stadion zvanično nazvan.

Na "Marakani" je 2014. godine odigrana finalna utakmica Svjetskog prvenstva, a u avgustu 2016. održana je ceremonija otvaranja Olimpijskih igara. U decembru je na njoj odigran jedan prijateljski susret, što je posljednja utakmica igrana na njemu.

Brazilski list O Globo imao je pristup stadionu i objavio je fotografije na kojima se vide iščupana sjedišta, spržena trava koja nije zalivana i boja kako se skida sa unutrašnjih zidova.

Administrator stadiona, brazilski konglomerat Odebreht, želi da ga vrati državi Rio. Obje te instance imale su mnogo problema sa korupcijskim skandalima i ekonomskom krizom.

Čelnici Fudbalskog saveza Rio de Žaneira sastaće se sljedeće nedjelje s klubovima iz Rija. Očekuje se da će izraziti namjeru državnih vlasti da intervenišu, ali to će teško biti moguće, jer je regionalna vlast proglasila "finansijsku štetu", zbog čega javnim radnicima mjesecima kasne plate.

Izvor: RTS