latinica  ћирилица
11/01/2017 |  21:39 ⇒ 21:52 | Autor: RTRS

Nju Hempšir ostaje bez ruske votke

Lider demokratske manjine u Senatu američke države Nju Hempšir DŽef Vudbern predložio je da se zabrani prodaja ruske votke u lokalnim prodavnicama.

Na taj način ovaj političar želi da „odgovori“ na sajber-napade za koje Vašington optužuje Moskvu, piše list „Јunion lider“.

Vudbernov nacrt zakona podrazumeva formiranje posebne komisije koja će odlučiti na koji način penzioni fond države može da prestane da investira u imovinu vezanu sa Rusijom.

Јoš nije poznato kada će poslanici Nju Hempšira razmatrati prijedlog senatora.

U oktobru su zvaničnici američke obavještajne zajednice izjavili da su iza sajber-napada na izborni sistem u zemlji stajali ruski hakeri.

Kasnije je CIA putem medija optužila Rusiju za upad u servere Demokratske partije sa ciljem da pomogne Donaldu Trampu koji je pobijedio na predsjedničkim izborima 8. novembra.

Moskva je kategorički demantovala ove optužbe nazivajući ih neosnovanim.

Američka Vlada nijednom nije ponudila nikakve dokaze o učešću Rusije u hakerskim napadima čiji je cilj uticaj na ishod predsjedničkih izbora.

Bijela kuća je priznala da je na dan izbora primećena povećana hakerska aktivnost. Kongres je, zauzvrat, tražio od obaveštajnih službi da bude upoznat sa rezultatima istrage, ali to nije učinjeno. Tramp je navode o umiješanosti Rusije u predsjedničke izbore nazvao „smiješnim“.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin je, govoreći o ovim optužbama, rekao da u objavljenim podacima ne postoji ništa što je u interesu Rusije, a da se histerija pojačava da bi se skrenula pažnja sa njihovog sadržaja.

Komentarišući izjave Hilari Klinton o navodnom mešanju Rusije u predizbornu kampanju, portparol Kremlja Dmitrij Peskov nazvao je optužbe na račun Moskve „potpuno neosnovanim“.

Izvor: Sputnjik