latinica  ћирилица
12/01/2017 |  08:24 | Autor: RTRS

Kosovski biznismen Bedžet Pacoli plaća slobodu za Haradinaja

Kosovski biznismen i bivši predsjednik Bedžet Pacoli ne štedi novac da izdejstvuje oslobađanje Ramuša Haradinaja, piše "Blic".
Ramuš Haradinaj - Foto: FONET
Ramuš HaradinajFoto: FONET

Pacoli, koji u javnosti figurira kao najbogatiji Albanac, svoje bogatstvo stavio je u funkciju Haradinajeve slobode, navodi list.

Kako navode, "bivši predsjednik kosovskih Albanaca plaća prije svega lobističke grupe, koje bi trebalo da pritisnu francuske političare, ali i da pokrenu medijsku kampanju u Haradinajevu korist".

Haradinajevo hapšenje, navodi list, uznemirilo je Pacolija koji je, dva dana po njegovom hapšenju, na svojoj zvaničnoj fejsbuk strani objavio "da podržava miran protest građana Kosova protiv hapšenja bivšeg kosovskog premijera po srpskoj potjernici".

Pacoli se istog dana oglasio još dva puta: jednom da bi ponovo pružio podršku porodici Haradinaj, a drugi put da bi javnosti predočio zaključke sa sastanka koje je imao sa predsjednikom parlamenta Albanije Iljirom Metom i tom prilikom naveo da je ubijeđen da "Francuska radi na oslobađanju Ramuša".

Pacoli je ocijenio razočaravajućim da "kosovski parlament nije izglasao rezoluciju o Ramušu Haradinaju. Svi razgovori i obećanja na kraju su propali. Ovo je realna situacija", rekao je Pacoli, prenosi "Blic".

Haradinaj je prošle srijede lišen slobode na aerodromu u Bazel-Miluz na francuskoj strani, na osnovu potjernice koju je Srbja za njim raspisala 2004. godine i nalazi se u pritvoru.

Srbija ga traži zbog sumnje da je počinio zločine na Kosovu i Metohiji 1998. i 1999. godine koji nisu bili obuhvaćeni optužnicom Haškog tribunala po kojoj je pravosnažno oslobođen.

U pitanju su ratni zločini protiv civilnog stanovništva u zoni odgovornosti Dukađini 1998. i 1999. godine.

Tužilaštvo za ratne zločine dostavilo je u srijedu Ministarstvu pravde Srbije naredbu o proširenju istrage protiv Ramuša Haradinaja sa novim dokazima.

Izvor: Tanjug