latinica  ћирилица
12/01/2017 |  08:45 ⇒ 09:39 | Autor: RTRS

Srbija: Snijeg prestao da pada, temperature počinju da rastu

U Srbiji je poslije šest ledenih dana snijeg prestao da pada, temperatura počinje da se približava nuli, ali u 13 opština i dalje je na snazi vanredna situacija, dok je na Pešterskoj visoravni bez vode oko 1.800 ljudi.
Srbija okovana snijegom - Foto: Novosti.rs
Srbija okovana snijegomFoto: Novosti.rs

Debljina leda na rijekama, na kojima je obustavljena plovidba, iznosi 15 centimetara, a pokrenut je ledolomac "Greben" koji probija ledene čepove na Dunavu, od Kladova do Brnjice kod Golupca.

Načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić rekao je za RTS da se nastavlja evakuacija i doturanje lijekova ugroženim građanima, a od početka ledenog talasa evakuisano je 146 lica i izvučeno je 73 vozila.

Marić kaže da je teško na jugu Srbije i da je najveći broj intervencija bio na teritoriji Vranja.

On je naveo da je situacija sa snabdjevanjem strujom povoljna a kvarovi se otklanjaju u hodu.

Marić kaže da od procjene lokalnih samouprava u kojima je na snazi vanredna situacija zavisi kada će ona biti ukinuto.

Prema njegovim riječima, Vlada Srbije odobrila je pomoć u nafti i dodao da vjeruje da će blago otopljenje ići u prilog bržeg raščišćavanja puteva.

On je dodao da su sve velike rijeke još pod ledom, plovidba je obustavljena na Tisi, Savi, Dunavu, a kod Velikog Gradišta je zarobljeno nekoliko stranih i domaćih brodova.

Marić ističe da se od prvog trenutka radi ozbiljan monitoring leda na rijekama i da će se reagovati na najbolji mogući način.

On je upozorio da ova zima nije odmakla daleko i da nas čeka još mnogo hladnih i ledenih dana.

"Izgurali smo mi i teže stvari. Izguraćemo i ovo. Ovo je prilika da ljudi pokažu solidarnost, da se pomaže najugroženijim sugrađanima", rekao je Marić i zahvalio spasiocima za koje je rekao da rade sjajan posao, te apelovao na građane da slušaju savjete nadležnih organa.

Izvor: SRNA