latinica  ћирилица
12/01/2017 |  09:25 ⇒ 17:22 | Autor: RTRS

Dačić: Šta je za "Za dom spremni" u Јasenovcu, ako nije ustaštvo?!

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je predsjednik Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović još jednom grubo napala Srbiju, a tvrdnjama da u Hrvatskoj nema ustaštva i fašizma izrekla očiglednu laž.
Ivica Dačić        (Foto:Sputnik/ Radoje Pantović) -
Ivica Dačić (Foto:Sputnik/ Radoje Pantović)

On je upitao kako se drugačije može nazvati nego ustaštvo i fašizam kada se u najvećem stratištu Srba, Јevreja i Roma - Јasenovcu podiže tabla sa ustaškim pozdravom "Za dom spremni".

"Šta je nego ustaštvo i fašizam kada se u mnogim gradovima Hrvatske daju ulice Miletu Budaku, Pavelićevom ministru, poznatom po doktrini da srpsko pitanje treba rešiti tako da trećinu pobiju, trećinu pokatoliče i trećinu proteraju", pita Dačić.

On je zapitao šta je i rehabilitacija Alojzija Stepinca, vikara ustaške vojske, koji je bio na čelu komisije za pokatoličenje Srba, šta je spomenik ustaškom teroristi Barešiću, koji je ubio ambasadora Rolovića.

"Da se neće možda desiti da u Nemačkoj ili Austriji i gde čujete ili vidite nacistički pozdrav ili da neko u Nemačkoj da Geringu ili Himleru ulicu? I kako onda u Hrvatskoj nema ustaštva i fašizma", kaže Dačić.

On je napomenuo da se Kitarovićeva pita od koga se Srbija brani pa nabavlja avione, a ne pita se koga to Hrvatska hoće da napadne pa nabavlja lansirne rampe.

"Podsetiću da je Nezavisna Država Hrvatska, nacistička ustaška tvorevina, okupirala deo Srbije do Zemuna, Šapca i Novog Sada, kao i celu BiH", dodao je Dačić.

On je istakao da se u jednom slaže sa predsjednikom Hrvatske – da se treba okrenuti budućnosti i zato treba dijalogom i hladnom glavom rješavati pitanja iz prošlosti i tražiti zajedničke interese, navodi se u saopštenju iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

"Srbija je na to spremna, ali nije spremna da trpi uvrede i poniženja", poručio je Dačić.

Izvor: SRNA