latinica  ћирилица
12/01/2017 |  11:51 ⇒ 19:40 | Autor: RTRS

Dodik-Cvijanović: 9.januar nije falsifikat, nego datum kad je nastala Srpska

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je Srni da izvor nestabilnosti u BiH predstavlja Federacija BiH i idealizam bošnjačke elite koja BiH želi da prekroji po svojoj mjeri.
Cvijanović - Dodik (foto: www.presrs.com) - Foto: arhiv
Cvijanović - Dodik (foto: www.presrs.com)Foto: arhiv

Na pitanje Srne da prokomentariše izjavu predsjednika Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović da Republika Srpska nije nastala 9. januara, već na osnovu Dejtonskog sporazuma, te da je taj datum falsifikat, Dodik je rekao da cijeni njenu zabrinutost za mir u BiH, ali da je propustila da se upozna sa važnim istorijskim činjenicama, dok se istovremeno upustila u njihovo komentarisanje.

"Republika Hrvatska je, baš kao i Republika Srbija, jedan od garanata Dejtonskog mirovnog sporazuma, te stoga i hrvatska predsjednica ima puno pravo da o BiH govori iz ugla očuvanja sporazuma kojim je BiH 1995. godine sastavljena i tu se u potpunosti slažem sa njom, ali izvor nestabilnosti je u drugom entitetu", naglasio je Dodik.

On je istakao da 9. januar nije falsifikat, nego originalan datum kada je 1992. godine proglašena Republika Srpska, koja u Dejtonu dobija međunarodno priznanje.

"I Federacija BiH, drugi dio BiH, nije stvorena u Dejtonu, već je kao autentičan američki spoljnopolitički projekat stvorena u Vašingtonu 1994. godine. Dakle, oba entiteta su bila realnost i prije Dejtonske konferencije", podsjetio je predsjednik Srpske.

On je dodao da bi bio zahvalan Kitarovićevoj da se u svojim budućim susretima sa svjetskim liderima, kada govori o BiH, osvrne i na tu činjenicu, kao i na prijetnju od radikalnih islamskih grupa, kojih se nije sjetila u svom nastupu.

"Od referenduma u Republici Srpskoj nije stradao niko, niti će, a od radikalnih islamskih grupa dnevno u svijetu gine na stotine ljudi. Zato pozivam predsjednicu Hrvatske da se ne plaši demokratskog izražavanja volje jednog naroda, jer, kako nedavno i sama reče, veliki broj ratnika islama vraća se u BiH, i to je ono čega treba da se plaši cijeli region", poručio je Dodik.

Cvijanović: Institucije i građani Srpske su se izjasnili o Danu Republike

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da su se institucije i građani Srpske izjasnili o tome šta je za njih Dan Republike i kad žele da ga obilježavaju, te da tu nema više šta da se komentariše.

Na pitanje da prokomentariše izjavu predsjednika Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović da Republika Srpska nije nastala 9. januara, već na osnovu Dejtonskog sporazuma, te da je taj datum falsifikat, Cvijanovićeva je odovorila da je, inače, jedna od loših balkanskih navika i to što bi mnogi radije pospremali tuđe dvorište, ali ne bi svoje.

Izvor: SRNA