latinica  ћирилица
13/01/2017 |  07:37 ⇒ 14/01/2017 | 08:03 | Autor: RTRS

Širom Srpske doček Pravoslavne nove godine (VIDEO)

Širom Srpske večeras će biti dočekana Nova godina po julijanskom kalendaru ili Pravoslavna nova godina.
Banjaluka: Doček Pravoslavne nove godine - Foto: arhiv
Banjaluka: Doček Pravoslavne nove godineFoto: arhiv

Uz Srpsku pravoslavnu crkvu, Novu godinu 13 dana poslije 1. januara slave Ruska i Gruzijska pravoslavna crkva, Sveta Gora i Јerusalimska patrijaršija. Novogodišnju čestitku uputili su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović.

Na banjalučkom Trgu Krajine u novogodišnjoj noći - regionalni spektakl. Večeras nastupa jedna od najpoznatijih grupa na ovim prostorima - Bijelo dugme.

Goran Bregović, Alen Islamović i Mladen Vojičić Tifa zajedno sa Orkestrom za svadbe i sahrane izvešće najpoznatije pjesme Bijelog dugmeta u novim aranžmanima. Kako najavljuju organizatori koncerta, ni kiša ni snijeg neće spriječiti održavanje koncerta, koji će početi u 20 časova nastupom gupe Mistik, dok je nastup Bijelog dugmeta zakazan za 23 časa, kada će se i naša televizija uključiti u prenos.

Koncert Bijelog dugmeta održava se pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, a Goran Bregović i Mladen Vojičić Tifa, dobro raspoloženi, potvrđuju da će ovo biti jedno nezaboravno veče.
 
U Istočnom Sarajevu nije organizovan doček Pravoslavne nove godine na otvorenom. Ipak, ne sumnjamo u dobar provod na Јahorini gdje će brojni turisti, ali i domaći gosti dočekati Novu godinu po julijanskom kalendaru. Istovremeno, u većini ugostiteljskih objekata u Istočnom Sarajevu biće organizovan doček i mnogi će tu slaviti do ranih jutarnjih časova. Međutim, najveći broj građana Istočnog Sarajeva Pravoslavnu novu godinu dočekaće kod kuće u krugu porodice.

Trebinjci će u Pravoslavnu novu godinu ući sa Željkom Јoksimovićem. Koncert je trebalo da se održi u "Zimzogradu" na Gradskom trgu, ali je zbog kiše premješten u sportsku dvoranu "Miloš Mrdić". Oni koje vole drugačiji provod, Novu godinu dočekaće u nekom od trebinjskih kafića ili restorana, a mnogi će biti u kućnom ambijentu sa svojim najmilijima.

U Hercegovini se, prema tradiciji, Nova godina po julijanskom kalendaru, proslavlja i kao Mali Božić. Običaj je da se za ovaj praznik loži i četvrti badnjak, koji je pripremljen na Badnji dan. Gdje god bili Hercegovci koji slave pravoslavnu Novu godinu obilježiće je u skladu sa običajima i naravno, veselo.

Na području prijedorske regije, samo opština Novi Grad nije prekinula tradiciju, pa organizuje doček Pravoslavne nove godine na otvorenom. Iz opštinske uprave kažu da program proslave na "Trgu Mladena Oljače počinje u 20 časova. Prisutne će zabavljati popularna folk pjevačica Tanja Savić i lokalni DŽet Set Band. Ni ove godine neće izostati kuvano vino za prisutne, kao i spektakularni vatromet, koji će u ponoć obasjati nebo iznad Novog Grada.

Na ulicama Bijeljine nema one praznične euforije koju karakteriše današnji dan. Doček na otvorenom ni ove godine nije  organizovala gradska uprava, ali slavlja će biti. Topli porodični dom, restoran ili neki od mnogobrojnih kafića u gradu spremni su za goste.

Opštinski odbor SPKD "Prosvjeta" Derventa organizovaće večeras na Trgu pravoslavlja doček Pravoslavne nove godine. U Sabornom i spomen-hramu Uspenja Presvete Bogorodice od 23.30 časova biće služena molitva.

Veselo će biti i u ostalim gradovima Srpske. Zvorničani će slaviti na trgu, dok u Doboju neće biti organizovanog dočeka. Brčaci će uživati uz Dragana Kojića Kebu, dok će u Višegradu svirati Emir Kusturica i “No smoking orkestra”. Slaviće se i u Tesliću, Stanarima, Šamcu i Čajniču.