latinica  ћирилица
13/01/2017 |  08:07 ⇒ 08:08 | Autor: RTRS

Opasnost od lavina na putu Trnovo-Dobro Polje-Brod na Drini

Auto-moto savez Republike Srpske upozorio je vozače jutros da na magistralnom putu Trnovo-Dobro Polje-Brod na Drini postoji mogućnost obrušavanja snježnih lavina na kolovoz.
Snijeg - Foto: SRNA
SnijegFoto: SRNA

Iz AMS upozoravaju i na jake udare vjetra u skoro svim dijelovima Republike Srpske.

U Federaciji BiH jaki udari vjetra stvaraju snježne nanose na magistralnom putu Bugojno-Novi Travnik na području Rostova, te magistralnim putnim pravcima Kupres-Šuica i Priluka-Glamoč-Mlinište.

Zbog kiše i jakog vjetra usporeno se saobraća na auto-putu Zvirovići-Bijača, a magla smanjuje vidljivost na magistralnim putevima Polog-Mostar i Mostar-Čitluk-Cerno.

U višim planinskim predjelima, preko mostova, nadvožnjaka i na prilazima tunelima ima poledice i ugaženog snijega na kolovozu.

Na dionicama u usjecima i pored kamenih kosina učestali su odroni kamenja i zemlje na kolovoz.

AMS napominje da se danas, naročito tokom noći, očekuju obilnije padavine, te poziva vozače da na put ne kreću bez obavezne zimske opreme, a da vožnju prilagode uslovima na putu.

Vozačima je upućen poziv da prate uputstva pripadnika saobraćajne policije i da se prije polaska na put upoznaju o stanju na putevima putem brojeva 1285, 066/823-000 i 066/492-029 ili putem internet stranice www.ams-rs.com.

Na auto-putevima Banjaluka-Gradiška i Prnjavor-Doboj, saobraćaj se odvija bez zastoja, po vlažnim i klizavim kolovozima.

Na dionicama na kojima su u toku radovi saobraćaj je regulisan privremenom signalizacijom čije je poštovanje obavezno.

Petlja "Mahovljani" zatvorena je zbog izgradnje vijadukta na dionici auto-puta Banjaluka-Prnjavor, a vozači mogu koristiti petlju "Aleksandrovac".

S ciljem bezbjednog odvijanja saobraćaja na auto-putu "9. januar" Prnjavor-Doboj, uspostavljen je poseban režim saobraćaja koji je regulisan privremenom signalizacijom.

Zbog izgradnje mosta preko rijeke Ukrine u Dragalovcima potpuno je obustavljen saobraćaj na dionici regionalnog puta Gornja Vijaka dva-Razboj. Tokom trajanja obustave, vozila se preusmjeravaju na lokalni put kroz selo Brestovo, ali je aktuelna zabrana saobraćaja za teretna vozila nosivosti veće od 15 tona.

Nastavljeni su i radovi na sanaciji klizišta na istom magistralnom putu na području Mjesne zajednice Ada, zbog čega je izmijenjen režim saobraćaja u dužini od 150 metara.

Na području distrikta Brčko u toku je izgradnja obilaznice zbog čega je izmijenjen saobraćaj na magistralnom putu Brčko-Bijeljina u naselju Gredice i na dionici Brčko-Lončari u naselju Gorice.

Radovi se izvode i na putnim pravcima Karanovac-Kneževo, u mjestu Ljubačevo i Ukrina-Vijaka u Vijačanima.

Zbog bušenja i miniranja terena na dionici magistralnog puta Rogatica-Ustiprača u mjestu Dub dolazi do povremene obustave saobraćaja u periodu od 9.00 do 10.00 i od 14.00 do 17.00 časova.

Na magistralnom puta Brod na Drini-Šćepan Polje /granica BiH i Crne Gore/ i dalje je zabranjen saobraćaj za vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona, te na regionalnom putu Bratunac tri-Drinjača za teretna vozila ukupne mase veće od tri i po tone i za autobuse klase M3, osim za autobuse "Drinatrans" iz Zvornika.

Na graničnim prelazima zadržavanja su od 15 do 20 minuta. Teretnim vozilima sa prikolicom i šleperima ne preporučuje se da koriste prelaz Deleuša na putu od Bileće prema Nikšiću jer je za ove kategorije vozila zabranjen saobraćaj na putnom pravcu Vilusi-Vraćenovići-prema Nikšiću u Crnoj Gori.

Radovi na području Hrvatske i dalje su aktuelni na graničnim prelazima Brod-Slavonski Brod i Orašje-Županja, tako da se na ovim prelazima tokom dana saobraća usporeno.

Izvor: SRNA