latinica  ћирилица
13/01/2017 |  08:20 | Autor: RTRS

Doček Pravoslavne nove godine u Srbiji

Širom Srbije večeras će biti dočekana Nova godina po julijanskom kalendaru ili Pravoslavna nova godina.
Novi Sad - Foto: RTRS
Novi SadFoto: RTRS

Organizovanog dočeka Pravoslavne nove godine na nekom od gradskih trgova u prestonici nema, jedino čemu mogu da se nadaju Beograđani jeste vatromet u ponoć ispred Hrama Svetog Save.

Tim Novi Sad 2021 koji je ogranizovao doček Nove godine po gregorijanskom kalendaru pružiće na centralnom novosadskom trgu građanima još jedno veliko slavlje za doček Srpske nove godine. U 21 čas više od 60 simfoničara Orkestra Novi Sad 2021 predstaviće publici najveće hitove filmske muzike u kojoj će dominirati muzika iz srpske kinematografije. Zbog niskih temperatura, Simfonijski orkestar 2021 održaće koncert u Gradskoj kući dok će publika imati priliku da uživa u njemu putem direktnog audio-vizuelnog prenosa na Trgu slobode. Nakon di-džej Fanatika na Trgu će nastupiti duvački orkestar legendarnog Bobana Markovića.

Za doček Nove godine po julijanskom kalendaru na Zlatiboru se sprema dupli program. Na Kraljevom trgu od 22 sata pjevaće Ana Kokić, uz ponoćni vatromet, a u porti crkve u selu Јablanica Srpska nova biće dočekana uz trubače, vruću rakiju i Božić batu koji će najmlađima podijeliti poklone. U zlatiborskim restoranima neće biti organizovanog dočeka pa će ugostiteljski objekti na ovoj planini raditi uobičajeno uz standardni cjenovnik.

Na dočeku srpske Nove godine na gradskom trgu u Čačku sviraće "Riblja čorba". Koncert će početi u 22.30 i trajaće do jedan sat iza ponoći.

U Vrnjačkoj Banji je sve spremno za doček Srpske nove godine, a ove godine će na Promenadi nastupiti "Јu grupa".

Popularna pop pjevačica Marija Šerifović zabavljaće Nišlije na dočeku Srpske nove godine u parku Sveti Sava u Nišu. Organizator dočeka, opština Medijana, najavljuje da će nekadašnja pobjednica Evrovizije nastupiti u 22.30 časova. Nišlije će moći da uživaju i u 3D animaciji sa motivima iz pravoslavlja na Crkvi Svetog cara Konstantina i carice Јelene, koju će prikazati studenti Elektronskog fakulteta u Nišu.

Građani Kosovske Mitrovice Novu godinu po julijanskom kalendaru dočekaće uz trubače, koncert Đorđa Davida i njegovog benda, kao i uz nastup grupe "Ministarke", a u ponoć biće priređen i vatromet. Od 11 do 17 časova biće održana manifestacija "Ulica otvorenog srca" na platou kod Tehničke škole, a djecu će animirati profesionalni klovnovi, crtači lica, biće prikazana predstava "Uobraženko i Zvezdana", nastupiće KUD "Kosovski božur" i lokalna plesna grupa "Strit Dens", rekao je portparol opštine Kosovska Mitrovica Sergej Zaporožac. Na Novogodišnjoj pijaci, na 16 štandova predstaviće se nevladine organizacije, udruženja koja neguju stare zanate i preduzetnici sa svojim proizvodima. Sav prihod od Novogodišnje pijace namijenjen je Narodnoj kuhinji u Kosovskoj Mitrovici.