latinica  ћирилица
13/01/2017 |  10:35 ⇒ 11:04 | Autor: RTRS

Ruski "Viking" među pet najgledanijih filmova u svijetu (VIDEO)

Istorijska drama "Viking" prvi je ruski film koji je dospio među deset ostvarenja sa najvećom zaradom na blagajnama u svijetu, ostvarenom tokom vikenda.
Ruski film "Viking" (Foto: filmovisruba.com) -
Ruski film "Viking" (Foto: filmovisruba.com)

"Viking" je od 5. do 8. januara zaradio 6,7 miliona dolara i tako pretekao "Skrivenu ljepotu" sa Vil Smitom u glavnoj ulozi, koja se smatra jednim od glavnih favorita na predstojećoj dodjeli "Oskara".

Međutim, dok se "Skrivena ljepota" prikazuje u 49 zemalja, "Viking" se daje samo u četiri - Rusiji i baltičkim zemljama.

Radnja "Vikinga" smještena je u period drevne ruske istorije prije primanja hrišćanstva. Glavnu ulogu kneza Vladimira igra Danilo Kozlovski.

U bioskopsku distribuciju ušao je 29. decembra, a prikazuje se u dvije verzije -za godišta 12 plus i 18 plus, navodi "Lenta.ru".

"Viking" je u Rusiji postigao rekord na blagajnama, zaradivši 142 miliona rubalja prvog dana prikazivanja i više od milijarde rubalja tokom prvih devet dana distribucije.

Među najgledanijim filmovima proteklog vikenda u svijetu bili su "Odmetnik jedan", iz serijala "Ratovi zvijezda", "Kredo ubice", "Putnici" i "Veliki kineski zid".

Izvor: SRNA