latinica  ћирилица
13/01/2017 |  15:07 | Autor: RTRS

Osporiti ustavni osnov za donošenje okvirnog zakona o visokom obrazovanju u BiH

Udruženje za zaštitu visokog obrazovanja Republike Srpske pozvalo je Ministarstvo prosvjete i kulture Srpske da predloži nadležnim organima Srpske pokretanje postupka osporavanja ustavnog osnova za donošenje okvirnog zakona o visokom obrazovanju u BiH i zakona o Agenciji za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje.
Diplome - Foto: Guliver/Getty Images
DiplomeFoto: Guliver/Getty Images

Ovo podrazumijeva i osporavanje osnova za osnivanje institucija BiH, kao što su agencije za razvoj visokog obrazovanja i obezbjeđivanje kvaliteta, centri za informisanje i priznavanje dokumenata iz oblasti visokog obrazovanja i agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje, saopšteno je iz Udruženja.

Iz Udruženja ističu da je obrazovanje izvorna ustavna nadležnost Republike Srpske, a u Federaciji BiH /FBiH/ izvorna ustavna nadležnost kantona, kako je to i određeno kantonalnim ustavima.

Nadležnost kantona u oblasti obrazovanja potvrđena je i Odlukom Ustavnog suda FBiH od 28. septembra 2010. godine, kojom je osporena nadležnost FBiH u oblasti obrazovanja i kojom je, između ostalog, utvrđeno da su kantoni posebno nadležni za utvrđivanje obrazovne politike, uključujući i donošenje propisa o obrazovanju i osiguranju obrazovanja, te utvrđivanje i sprovođenje kulturne politike.

"Isticanje da je obrazovanje izvorna ustavna nadležnost 10 kantona u FBiH, a ne FBiH kao entiteta, smatramo posebno bitnom činjenicom jer takvo uređenje obrazovanja u FBiH isključuje svaku mogućnost da se o obrazovanju razgovara u Savjetu ministara BiH i drugim institucijama BiH", navedeno je u saopštenju.

Ova činjenica, kako navode iz Udruženja, isključuje mogućnost da se uopšte u BiH razmišlja o prenosu nadležnosti iz oblasti obrazovanja na institucije BiH, s obzirom na to da Ustav BiH u okviru dodatnih nadležnosti institucija BiH ne ostavlja mogućnost prenosa nadležnosti sa kantona na institucije BiH

Izvor: Srna