latinica  ћирилица
13/01/2017 |  16:12 ⇒ 17:24 | Autor: RTRS

Prijedor - Smanjuje se broj učenika (VIDEO)

U prijedorskim osnovnim i srednjim školama stalno se smanjuje broj učenika, a broj zaposlenih se povećava, podaci su Odjeljenja za društvene djelatnosti ovog grada.
Škola - Foto: RTRS
ŠkolaFoto: RTRS

U posljednjih deset godina ukupan broj učenika smanjen je za 2.748, dok je broj zaposlenih u školama za oko 3 procenta veći u odnosu na prethodni period. Iz Aktiva direktora prijedorskih osnovnih i srednjih škola objašnjavaju da to nije stvarno stanje, te da je realan broj zaposlenih prosvjetnih radnika daleko manji.

U seoskim područjima, problem smanjenja broja upisanih učenika je najizraženiji.

Direktor OŠ "Petar Petrović Njegoš" Busnovi Branko Anđić ističe da je već godinama primjetan pad broja učenika i dodaje da ove godine izlazi 21 učenik, a upisano je 17 učenika.

Statistike su poražavajuće – broj đaka u posljednjih deset godina, manji je za gotovo 3 hiljade. Sa druge strane, broj nastavnog kadra u istom periodu je povećan. Međutim – to je samo privid stvarnog stanja, viška radnika nema, a ispunjenje radne norme glavni je problem, kažu nadležni.

Prema riječima predsjednika Aktiva direktora osnovnih škola Prijedor, Stevice DŽogazovića, ti nastavnici se raspoređuju u dvije ili tri, pa čak i više škola.

Predsjednica Aktiva direktora srednjih škola Prijedor  Valentina Sovilj kaže da se dešava da te tri škole vode jednog čovjeka kao 3 zaposlena i dodaje da se  po tim podacima stvara slika da nastavnog kadra ima više nego što je stvarno stanje. Ne to je samo stvar poštovanja pravilnika

"Ali to je samo poštovanje pravilnika", istakla je Sovilj.

Pronaći posao nakon školavanja dodatni je problem. U gradskoj upravi, rješenje vide u temeljno isplaniranoj upisnoj politici.

"Upisnu politiku pravimo u saradnji sa zavodom za zapošljavanje, sa našom agencijom PREDA, sa privrednicima i privatnicima i svima onim koji su zainteresovani za zapošljavanje ili fakultetski obrazovane ili djece sa završenom srednjom školom", naglasila je v. d. načelnika Odjeljenja za društvene djelatnosti grada Prijedora Ljiljana Babić.

Međutim, nedostatak određenih nastavnih kadrova uobičajen je problem. Nastavnici fizike, matematike i informatike, i dalje su traženi na prijedorskom tržištu rada.