latinica  ћирилица
13/01/2017 |  17:10 ⇒ 17:25 | Autor: RTRS

Foča- Izložba ikona (VIDEO)

Izložba koja predstavlje ikonopisačke radove studenata crkvene umjetnosti i slikarstva u toku je u Foči na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu.
Ikone - Foto: RTRS
IkoneFoto: RTRS

O njihovom svakodnevnom životu svjedoče i brojne srpske porodice, u čijim kućama se nalaze ikone, kojima se ne zna ni vrijeme, ni mjesto nastanka.

Pored ikone svetitelja zaštitnika porodice i krsne slave Svetog velikomučenika Georgija porodice Zorana Glodića iz Foče, nalazi se i ikona Svetih arhanđela Mihaila i Gavrila. Specifične je izrade po kojoj je i patina vremena ostavila tragove. To je molitveno nasljeđe porodice njegove pokojne majke.

Zoran Glodić kaže da je ikonu naslijedio od djeda Save Nikolića koji je umro za vrijeme Drugog svjetskog rata. Naveo je da ni njegova pokojna majka nije znala koliko je stara ova ikona.

Kroz burnu istoriju nestajale su brojne građevine, narod je protjerivan. Spasavajući život sa sobom su nosili i ikone. Tako da u mnogim kućama, osim molitvenog značaja, one su i svjedoci patnje, ali i vaskrsenja života u nevoljama. Predstava specifičnog izražavanja pravoslavne vjere na ikonama ima višedimenzionalan značaj kod pravoslavnog življa.

Protojerej-stavrofor Nenad Tupeša sa PBF "Sveti Vasilije Ostroški" kaže da "ikona bukvalno svjedoči svetitelja kao istorijsku ličnost koji je živio u ovome svijetu, kroz njega i preko koga i mi pojedinci u crkvi dobivamo svoj smisao i jednu blagodatnu silu".

U Srpskoj pravoslavnoj i ostalim pravoslavnim crkvama za neke od ikona se vjeruje da su iscjeljujuće i da se molitvama pred svetim ikonama iscjeljuju mnoge bolesti i nevolje. U Srpskoj pravoslavnoj crkvi mnogopoštovane iscjeljujuće ikone su  Čajnička Kreasnica i Lepavinska Bogorodica.