latinica  ћирилица
14/01/2017 |  08:49 ⇒ 20:25 | Autor: RTRS

Održan novogodišnji koncert Banjalučke filharmonije (FOTO/ VIDEO)

Već tradicionalno, građani najvećeg grada u Srpskoj, prvi dan Pravoslavne nove godine, uživali su u koncertu Banjalučke filharmonije.
Banjalučka filharmonija (arhiva) - Foto: SRNA
Banjalučka filharmonija (arhiva)Foto: SRNA

Sala Banskog dvora bila je premala da primi sve koji su željeli da slušaju njihov nastup.

Banjalučka filharmonija ponovo je oduševila publiku – 6. novogodišnji koncert, kako skromno priznaju, bio je najbolji do sada. Troje solista, pod palicom dvije dirigentkinje, pažnju su privlačili i ispred Banskog dvora.

“Ovo je prvi put da vani gledam. Oduševljen sam. Sve dobro”, kaže jedan od okupljenih pred video zidom. Njegove riječi potvrđuju i drugi okupljeni: “Ovo je prva godina da smo u sastavu sa sinom. Predivan dan za Banjaluku, mislim da svi uživamo”.

Da ozbiljna muzika nije samo za odrasle i ozbiljne, pokazuje i šestogodišnji Maksim.

“Јa sam stigao na koncert. Mi smo slušali novogodišnji program i uživali”, govori ovaj dječak.

A u sali – muk. 'Karmen','Krcko Oraščić','Seviljski berberin'... Odlomci remekdjela ozbiljne muzike, oduševili su one koji su imali sreće da ugrabe stolicu. Naročito im se dopala Travijata u izvođenju soprana Snežane Savičić Sekulić.

“Moramo podržati prave vrijednosti. Banjalučka filharmonija je ozbiljan ansambl, mislim da treba da budemo ponosni što je to naš orkestar”, izjavila je nakon koncerta Snežana Savičić Sekulić.

A Filharmonija i dalje treba pomoć institucija – da dobije mjesto u društvu koje joj pripada, redovne prihode i redovan koncertni program. Godišnje održe samo 5- 6 koncerata.

Danas su zaboravili probleme i sa entuzijazmom, kao i do sada, dočekali svoje goste.

“Imali smo zaista odlične soliste, dirigente i publiku. Publika je bila oduševljena. Mislim da je ovo veliki podstrek da Filharmonija zaživi redovnije”, rekao je Ivan Otašević, direktor Banjalučke filharmonije.

Čarobnjaci Banjalučke filharmonija i ovog 14.januara tačno u podne izveli su ništa drugo do čistu magiju.

Da u najvećem gradu Srpske stanuje kultura, Filharmonija dokazuje tradicionalno na prvi dan pravoslavne Nove godine.

A da kultura ne bi trebalo tako rijetko da se pojavljuje i da ovi mladi ljudi zaslužuju pravi veliki koncertni prostor, utisak je svih prisutnih koji su bez daha pratili njihov nastup do zadnjeg takta.