latinica  ћирилица
14/01/2017 |  13:14 ⇒ 13:14 | Autor: RTRS

Trebinje: Povećan broj pacijenata s virusnim infekcijama i upalom pluća

U Službu hitne medicinske pomoći Trebinje prethodnih dana dnevno se prosječno javljalo šezdesetak pacijenata s virusnim infekcijama, a evidentiran je i veći broj njih s upalom pluća, potvrdio je Srni načelnik ove službe Saša Borjan.
Bolnica Trebinje - Foto: SRNA
Bolnica TrebinjeFoto: SRNA

On je istakao da je i ranije u zimskom periodu bilo virusnih infekcija, ali da je ove godine znatno povećan broj pacijenata sa simptomima virusa, napominjući da dnevno bude po dvadesetak kućnih posjeta i četvrdesetak ambulantnih pregleda.

"Pacijenti dolaze s povišenom temperaturom, curenjem nosa, suzenjem očiju, kijavicom i kašljem. Žale se na opštu slabost, malaksalost, vrtoglavicu, nemoć", rekao je Borjan i takvim pacijentima preporučuje da uzimaju veći broj vitaminskih preparata, multivitaminskih, svježe voće i preparate na bazi matične mliječi i propolisa.

Borjan kaže da je u odnosu na ranije godine u porastu broj pacijenata sa upalom pluća, napominjući da je bilo i onih koji su imali subfebrilnu temperaturu, odnosno 36,8 ili 36,9 stepeni, kod kojih je dijagnostifikovana upala pluća, napominjući da su to uglavnom bili stariji građani i oni srednje životne dobi.

"Pacijenti sa upalom pluća imaju bolove u predjelu upalnih lukova i iskašljavali su veće količine šlajma. Ukoliko se desi da imaju temperaturu koja ne prolazi sedam do osam dana treba da posumnjaju na upalu pluća i da se jave ljekaru. Čak je bilo porodica u kojima od njih petoro troje imaju upalu pluća", rekao je Borjan.

On apeluje da posebno budu oprezni srčani bolesnici, kojima ovakvi vremenski uslovi nikako ne odgovaraju, ističući da ne smiju da izlaze na hladan vazduh.

"Srčani bolesnici treba da vode računa pri izlasku napolje i čim osjete tegobe i stezanje u prsima da se jave u Hitnu pomoć. Imali smo pacijenta srednje životne dobi koji je samo na trenutak izašao van kuće na hladnoću i odmah je osjetio bol u prsima, povratio i preminuo. Izlaskom iz tople u hladnu prostoriju dolazi do suženja krvnih sudova srca što može da bude opasno", kaže Borjan.

Prema njegovim riječima, stabilizacijom vremenskih prilika može se očekivati smanjenje broja pacijenat s virusnim infekcijama.

Uprkos velikom broju pacijenata u ambulanti i neprohodnim putevima koji su otežavali prilaz pacijentima u udaljenim seoskim područjima, ekipe Službe hitne medicinske pomoći stigle su da posvete svima pažnju i da na vrijeme stignu do svojih sugrađana bez obzira u kojem dijelu grada se nalaze.

Pacijenti kažu da su izuzetno zadovoljni ljubaznošću i stručnošću medicinskog osoblja ove službe.

Izvor: Srna