latinica  ћирилица
14/01/2017 |  13:31 ⇒ 13:32 | Autor: RTRS

Zagreb: Odbijen zahtjev BiH o procesuiranju Јelavića

Hrvatske vlasti odbile su molbu BiH za procesuiranje bivšeg člana Predsjedništva BiH Ante Јelavića zbog organizovanja hrvatske samouprave u dijelu Federacije BiH iz 2001. i raspuštanja hrvatske vojne komponente, čime je ugrozio borbenu gotovost zemlje, izjavio je danas Јelavićev advokat Јosip Muselimović.
Ante Јelavić (Foto: Dnevni list) -
Ante Јelavić (Foto: Dnevni list)

Muselimović je rekao da je Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske odbilo da postupi po molbi iz Sarajeva, budući da je riječ o političko-vojnom procesu, prenose hrvatski mediji.

"Stav Ministarstva spoljnih poslova i evropskih integracija je za mene sasvim razumljiv, s obzirom da se inkriminacije odnose na utvrđivanje jesu li djela gospodina Јelavića uticala na borbenu gotovost Oružanih snaga BiH. Ako je to tako, onda je to djelo isključivo političke i odbrambene prirode", naveo je Muselimović i dodao da je to bio jedini mogući odgovor hrvatskih vlasti.

Prema njegovim riječima, nije normalno da druga zemlja raspravlja o unutrašnjim političkim i odbrambeno-vojnim pitanjima.

On je izrazio očekivanje da će Tužilaštvo BiH konačno odustati od krivičnog progona Ante Јelavića, budući da nije moguće voditi proces u njegovom odsustvu.

Optužnica protiv Јelavića i šest drugih hrvatskih zvaničnika u BiH podignuta je 2004. godine.

Јelavić se tereti za organizovanje hrvatske samouprave i raspuštanje hrvatske vojne komponente iz 2001. godine, zbog čega ga je sa pozicije hrvatskog člana Predsjedništva BiH smijenio visoki predstavnik u BiH Volfgang Petrič i zabranio mu političko djelovanje.

Protiv Јelavića vođen je još jedan postupak, u slučaju Hercegovačke banke, koju je međunarodna zajednica u BiH ugasila. Nakon prvostepene presude od 9,5 godina zatvora, ta presuda je ukinuta i određeno je novo suđenje.

U međuvremenu Ante Јelavić je 2005. godine otišao u Hrvatsku, gdje i danas živi.

Izvor: Srna