latinica  ћирилица
14/01/2017 |  15:34 ⇒ 15/01/2017 | 09:29 | Autor: RTRS

Izetbegović: Nastavljam borbu za osporavanje 9. januara; Nikolić dobrodošao u BiH

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je da je predsjednik Srbije Tomislav Nikolić više puta pozvan da posjeti Bosnu i Hercegovinu i da je dobrodošao kad god odluči da dođe u Sarajevo, ali da, kako smatra, izgleda da Nikoliću nije stalo do dobrih odnosa sa BiH.
Bakir Izetbegović - Foto: AFP
Bakir IzetbegovićFoto: AFP

"Odluka je njegova. Po onome što trenuto radi i govori, stiče se utisak da mu baš i nije posebno stalo do unapređenja dobrosusjedskih odnosa sa državom BiH na principima međusobnog uvažavanja i poštovanja interesa i osjećanja svih njenih naroda i građana", rekao je Izetbegović u intervjuu za banjalučke Nezavisne novine.

Izetbegović je postavio pitanje zbog čega se Nikolić sastao sa Momčilom Krajišnikom, kojeg je Haški tribunal osudio za ratne zločine u BiH.

Nikolić je, dodao je bošnjački član Predsjedništva BiH, bespotrebno stao na stranu samo jedne politike u BiH.

"Naravno da predsjednik Srbije ima pravo na posebnu bliskost sa srpskim narodom, ona se podrazumjeva, ali bi bilo produktivnije i bolje za sve, pa i bosanskohercegovačke Srbe, ako bi ih Nikolić obeshrabrivao u separatizmu i težnji za dominacijom nad Bošnjacima u entitetu Republika Srpska, mirio ih sa drugim narodima, sarađivao i primao ljude mira i sloge iz BiH, a ne osuđene ratne zločince", ocijenio je Izetbegović.

Rekao je da u Republici Srpskoj postoji problem sa nejednakošću, neravnopravnošću i diskriminacijom Bošnjaka i Hrvata, najavljujući nastavak borbe za osporavanje 9. januara kao Dana Republike Srpske.

"Sviđalo se to nekome ili ne, nastavićemo da se pravnim sredstvima borimo za uklanjanje diskriminacije i za jednakost svih građana na svakom dijelu teritorije BiH", naglasio je Izetbegović.

Na pitanje da li će insistirati na kažnjavanju pripadnika Oružanih snaga BiH koji su učestvovali u obilježavanju Dana RS, on je rekao da će insistirati na sprovođenju istrage kojom će se utvrditi odgovornost pojedinaca u komandnom lancu za kršenje zakona i propisa.

"Ne namjeravam ni na čemu drugom da insistiram, osim na redu, disciplini i dosljednoj primjeni zakona. U pravnoj državi ni kazna niti sankcije ne zavise od volje političara", naveo je Izetbegović.

Upitan kako komentariše izjavu visokog predstavnika u BiH Valentina Incka, koji je uporedio Dan Republike Srpske sa danom osnivanja NDH, bošnjački član Predsjedništva BiH je rekao da "Incko sigurno nije neprijatelj srpskog naroda i da treba razmisliti zašto je dao takvu izjavu".

"Kao što s punim pravom očekuju razumijevanje patnji koje su prošli i žrtava koje su podnijeli u periodu NDH, Srbi bi isto tako trebalo da pokažu i razumijevanje za patnju Bošnjaka, Hrvata i svih ostalih koji su bili žrtve ratnog režima na prostoru entiteta Republika Srpska", ocijenio je Izetbegović.

Govoreći o potencijalnoj bliskosti predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika sa novom američkom administracijom, Izetbegović je rekao da "ne postoje ni potencijal ni pretpostavke za ostvarivanje bilo kakve bliskosti".

"Spoljna politika SAD prema BiH je uvijek bila dosljedna, a njen primarni strateški interes i cilj su uvijek bili, i sigurno će i ostati, sigurnost, stabilnost, funkcionalnost, prosperitet i evroatlantske integracije BiH kao suverene države u njenim međunarodno priznatim granicama", ocijenio je Izetbegović.

Bošnjački član Predsjedništva BiH smatra da SAD neće nikada podržati bilo koga ko ugrožava njihove strateške interese i ciljeve.

"Dodik upravo to radi, svakodnevno, svojim riječima i djelima, destabilizujući BiH i dovodeći u pitanje njen teritorijalni integritet i suverenitet njenih institucija i kršeći međunarodni Dejtonski mirovni sporazum", zaključio je Izetbegović.

Izvor: Beta