latinica  ћирилица
14/01/2017 |  20:39 ⇒ 15/01/2017 | 09:30 | Autor: RTRS

Lav Dijaz: Film kao oruđe za unapređenje čovječanstva

Filipinski režiser Lav Dijaz, koji je doputovao na Mećavnik na 10. festival filma i muzike "Kustendorf", izjavio je da je film veoma mlad medij, star tek sto godina, da je njegov rast i dalje širok i da se može upotrijebiti kao oruđe za unapređenje čovječanstva.
Lav Dijaz pred muralom: Dostojevski je moj idol (Foto: M.Cvetković/RAS Srbija) -
Lav Dijaz pred muralom: Dostojevski je moj idol (Foto: M.Cvetković/RAS Srbija)

Dijaz smatra da se mora emancipovati umjetnost, emancipovati film, njegova prava priroda, kao oruđe kulture, umjetnička forma.

Pobjednik Venecijanskog festivala 2016. godine rekao je za portal "Iskra" da njegov osmočasovni film koji će biti prikazan na Mećavniku govori o revoluciji na Filipinima, ističući da je istorija njegove zemlje veoma složena, kao i Srbije.

Dijaz kaže da je mnogo pročitao o istoriji Srbije i ovog dijela svijeta, da je to paralelna istorija, kao i u jugoistočnoj Aziji.

"Imamo veoma sličnu složenu istoriju. Drugačije je držanje, ali je borba u društvu ista, tako da možete da se poistovjetite", dodao je Dijaz.

Na pitanje koliko je mjesto poput Mećavnika važno u borbi protiv globalizma, holivudizacije svega, Dijaz je rekao da tek sada razumije da je ovo samoodrživo okruženje.

"Na sve nas utiče globalizacija, ali možemo i da se odupremo. Moramo da počnemo od pojedinca, da shvatimo da se moramo oduprijeti, zbog zdravlja, zbog budućnosti. Ako pogledate internet, sve je brzo, ako ne udahnete, oduzeće vam se mnogo. Treba da udahnemo otpor. Prava promjena će nastati iz otpora", istakao je Dijaz.

Izvor: SRNA