latinica  ћирилица
15/01/2017 |  11:04 | Autor: RTRS

Konferencija u Parizu: Više od 70 zemalja raspravljaće o pitanju Izraela i Palestine

U Parizu danas, na inicijativu Francuske, počinje konferencija o Bliskom istoku na kojoj učestvuju predstavnici više od 70 zemalja, a glavna tema biće izraelsko-palestinski sukob.
Izrael, pojas Gaze - Foto: RT
Izrael, pojas GazeFoto: RT

U radu konferencije neće učestvovati predstavnici Izraela i Palestine nego će biti pozvani samo da saslušaju zaključke konferencije.

Palestinski lideri pozdravili su ovu inicijativu Francuske, dok se Izrael oštro protivi održavanju bilo kakvog međunarodnog samita o problemu Izraela i Palestine.

Predsjednik Izraela Benjamin Netanjahu ranije je rekao predsjedniku Francuske Fransoa Olandu da će doći da sretne palestinskog lidera Mahmuda Abasa samo u direktnim pregovorima i da neće učestvovati na ovoj konferenciji, obrazlažući da će ona samo potkopati pregovarački proces Izraela i Palestinaca.

Netanjahu je rekao da je konferecija u Parizu "namještena" i da Izrael neće biti obavezan poštovati bilo kakvu odluku sa te konferencije.

Francuska je od početka prošle godine u više navrata pokušala da pokrene mirovni proces i sredinom prošle godine održana je preliminarna konferencija kada su se UN, EU, SAD i veće arapske države okupile radi razgovora o tome, bez prisustva Izraelaca i Palestinaca.

Bilo je planirano da nova konferencija bude održna održi prije kraja 2016. godine i uz učešće izraelskog premijera Netanjahua i palestinskog lidera Abasa, ali se to nije dogodilo.

Konferencija je planirana samo nekoliko dana prije nego što predsjednik SAD Barak Obama preda vlast nasljedniku Donaldu Trampu od koga se očekuje da će više podržavati Netanjahuovu vladu.

Izabrani predsjednik SAD Donald Tramp izrazio je svoje protivljenje pariskoj konferenciji, dok je administracija Baraka Obame podržava.

U ime SAD, konferenciji će prisustvovati državni sekretar SAD DŽon Keri.

Izvor: SRNA