latinica  ћирилица
15/01/2017 |  14:14 ⇒ 16/01/2017 | 11:31 | Autor: RTRS

Nikolić: Sljedeći pokušaj izazivanja sukoba završiće se loše, možemo poslati i vojsku (VIDEO)

Srbija je na nogama, nakon što je noćas, iz bezbjednosnih razloga, vraćen voz koji je nakon 18 godina iz Beograda krenuo ka Kosovskoj Mitrovici.
Tomislav Nikolić - Foto: TANЈUG
Tomislav NikolićFoto: TANЈUG

Održana je hitna sjednica Savjeta za nacionalnu bezbjednost, nakon koje je predsjednik Srbije Tomislav Nikolić poručio da će svaki sljedeći pokušaj privremenih institucija u Prištini da izazovu sukob, završiti loše.

"Neka o tome razmišljaju i Albanci i njihovi sponzori", rekao je Nikolić novinarima poslije sjednice Saveta za nacionalnu bezbednost i ocijenio da je pojavljivanje ROSU na sjeveru Kosova bio znak da Albanci žele rat.

"Mi ćemo postupati u skladu sa Ustavom Srbije", rekao je Nikolić i podsjetio da je Kosovo međunarodno-pravno dio Srbije.

Odgovarajući na pitanja novinara, predsjednik Srbije nije isključio mogućnost da Srbija na Kosovo i Metohiju pošalje i vojsku, kako bi zaštitila srpski narod od ubijanja.

"Nije nam do rata, ali ćemo poslati i vojsku ako treba da bi zaštitili Srbe od potencijalnog ubijanja. Ako budu ubijali Srbe poslaćemo i vojsku, svi ćemo ići i ja ću da idem, nije mi prvi put", poručio je Nikolić, odgovarajući na pitanje novinara da li postoji mogućnost da Srbija pošalje i vojsku da bi zaštitila Srbe.

On je ukazao da je jučerašnji dan, iako smo se trudili da to ne pokažemo, bio na ivici sukoba. "Pojavljivanje ROSU bio je znak da Albanci žele rat", rekao je Nikolić.

On je istakao da Srbija od EU očekuje odgovor da li je tačna Mustafina izjava da su u svemu juče imali njenu saglasnost.

Istakao je i da ubuduće jedina tema dijaloga mora biti voz, odnosno sloboda kretanja.

Ocijenio je da su postupci Prištine povodom voza bili "trzaji" odlazeće američke administracije.

Nikolić je rekao da su u okolnostima izazova kakav je juče bio, premijer i on odlučili da zaustave "jedan putnički voz koji je bio toliki problem za EU, SAD, privremene institucije u Prištini", a "sve je bilo na ivici sukoba u kome bi bilo na desetine mrtvih, a danas...Bog zna..."

Јuče je pogaženo nekoliko sporazuma postignutih u Biselu. Tačka jedan Briselskog sporazuma, naveo je, govori o slobodi kretanja, da svi stanovnici imaju parvo da se kreću na teritoriji, izlaze, ulaze, i da ne postoji mogućnost da ih neko u tome spriječi.

Ima i tačka, podsjetio je predsjednik Srbije, koja kaže da specijalne jedinice ROSU ne mogu da se pojave sjeverno od Ibra bez dobrenja NATO i lokalne zajednice.

"Šta je to juče tzv. međunarodnoj zajednici i Prištini smetao jedan voz. Možda zato što je pisalo Kosovo je Srbija i naše freske...", zapitao je šef države.

Onda mi, dodao je, ne bi trebalo da pustimo nijednog Albanca kroz teritoriju Srbije, koji ima obilježja i dokumente Kosova.

"Meni se čini da su ovo trzaji odlazeće američke administracije, čiji su autoriteti dobili nazive ulica", ocijenio je Nikolić ali istakao i da "EU nije dala pavi odgovor, NATO nije dao pravi odgovor..." na jučerašnje događaje.

"Mi nikada nećemo otpočeti i izazvati sukob, ali dozvolite da smo država koja svoj narod i teritoriju mora da štiti", primijetio je Nikolić i dodao da je Kosovo teritorija pod kontrolom UN, a EU ima veliku ulogu.

Prema njegovim riječima, očigledno je da sporazumi u Briselu služe samo za to da se Srbija opomene na šta se sve obavezala, a da ih Priština gazi.

Rekao je da je njegova sugestija na Savjetu za nacionalnu bezbjednost bila da se sada u Briselu pregovara isključivo o tome kada će taj voz da prođe.

"Sve drugo je bespredmetno. Ako nema slobode kretanja, ako smo je potisali, ako je garant te slobode EU I NATO, koji je vojno prisutan, a ako to ne žele da obezbede, o čemu onda ovde razgovaramo sa kosovskim privremenim institucijama", naveo je Nikolić.

"Teritorija Kosova međunarodno pravno je teritorija Srbije i u njoj svaki građanin mora da bude siguran", istakao je predsjednik Srbije.

Hoće li svaki srpski voz, automobil ili autobus biti zaustavljen sa dugim cijevima, pitaju ne samo u Kosovskoj Mitrovici već i u Beogradu, ponavljajući da Albanci nisu sami donijeli odluku da blokiraju putnički voz iz Beograda za Kosovsku Mitrovicu, kao i odluku da , zamalo, isprovociraju krvoproliće.