latinica  ћирилица
15/01/2017 |  17:43 ⇒ 16/01/2017 | 10:29 | Autor: RTRS

Predsjednica Suda BiH "bira" pravobranioca (VIDEO)

Godina koju tek što smo ispratili, i definitivno je ostala u znaku pravosudnog gliba.
Meddžida Kreso - Foto: RTRS
Meddžida KresoFoto: RTRS

 Suspendovan je glavni bh tužilac, nekoliko nižerangiranih i tužilaca, i sudija su u bjekstvu, ili pod optužnicom. Na površinu su isplivale brojne nezakonitosti, nepotizam, mito, korupcija u, i oko, bh pravosuđa.

Ozvaničen je gotovo jednonacionalni – bošnjački Sud BiH, kojim više od deceniju rukovodi odlazeća predsjednica Meddžida Kreso. U nasljedničku fotelju, tek izabrani Ranko Debevec još nije ni sjeo, a već je ozbiljno uzdrmana tužbom protiv Visokog sudskog i tužilačkog savjeta. U međuvremenu, poništen je konkurs za izbor bh pravobranilaca. I ponovo je jedan od aktera - Meddžida Kreso, sa pismom, koje je u posjedu RTRS-a.

Baš uoči završnog intervjua kandidata za izbor tri bh pravobranioca, vječni trudbenik bh pravosuđa Meddžida Kreso prisjetila se jedne davnašnje čak deceniju stare presude protiv mostarskog makroa Nermina Ćupine. Nezadovoljna je bila Kreso, kako su tada pravobranioci zastupali interese BiH u izvršnoj sudskoj presudi, pa je baš sada presavila predsjednički tabak. No gle čuda, svoj traktat nije naslovila na Pravobranilaštvo, već na Savjet ministara koji pravobranioce imenuje, i Parlamentarnu skupštinu BiH, koja imenovanja potvrđuje. U finišu remek-djela, potpisnica naslove indiktivno podsjeća kako baš oni vrše imenovanja.



Četiri dana kasnije, oglasio se i Savjet ministara. Ekspresno, bez obrazloženja poništio je konkurs i to dan uoči zakazanog intervjua kandidata.

Prethodno je bez obrazloženja rok za prijave kandidata u dva navrata produžen. Obrazloženje ne nudi ni Ministarstvo pravde, koje je bar zvanično, zaduženo za konkursnu proceduru. Samo šturu informaciju kako je na konkurs pristiglo 12 prijava od kojih je 11 ispunilo sve uslove, dok je jedna odbačena kao nepotpuna.

I tu nije kraj ovih igrarija. Istoga dana kada su konkurs poništili, ministri su pod dirigentskom palicom Denisa Zvizdića, zamjenicu zastupnika BiH pred Sudom u Strazburu Zikretu Ibrahimović razriješili te dužnosti i imenovali na upražnjeno mjesto glavnog bh pravobranioca.

Sedmicu kasnije Savjet ministara je poništio svoju odluku i drugu donio. Ibrahimovićeva više nije bila v.d. glavnog pravobranioca, već zamjenik. Istoga dana sporna kreacija Meddžide Kreso, začuđujuće dospjela je pred samo jednu od dvije Ustavnopravne parlamentarne komisije.

U takvim situacijama uobičajeno razmatranje akta, spriječio je Šefik DŽaferović (SDA), nemušto obrazlažući da je stigla i "nekakva ispravka". Ispravku međutim, niko od članova Komisije osim DŽaferovića, vidio nije.

Nije uobičajeno ni da nedodirljiva predsjednica Suda BiH, sa zakašnjenjem od 10-ak godina reaguje. Niti da pritužbe tajno šalje izvršnoj i zakonodavnoj vlasti, zaobilazeći instituciju o kojoj je riječ.

- Mislim da se radio o tendencioznom pokušaju da se utiče na izbor pravobranilaca iz reda bošnjačkog, srpskog i hrvatskog naroda, a prije će biti iz Bošnjačkog, kaže v.d. pravobranioca BiH Mlađan Mandić.

Mjesto pravobranioca iz reda Bošnjačkog naroda, kako saznajemo u Savjetu ministara, rezervisano je za ekspresno razriješenu i dva puta imenovanu, SDA-u odanu Zikretu Ibrahimović. Da je baš njena prijava iz poništene konkursne procedure bila nepotpuna, potvrde nema.

No, već indikativno postaje- gdje god zasvira vodeći decenijski trudbenik bh Suda ili njen Štab, tu igraju samo na podobnost, baždareni.