latinica  ћирилица
15/01/2017 |  18:56 ⇒ 18:57 | Autor: RTRS

Evrozonu očekuje umjeren rast

Privredni oporavak u zemljama evrozone nastaviće se "umjerenim" tempom u prvom polugodištu 2017.godine.
Finansije (Foto: Thinkstock) -
Finansije (Foto: Thinkstock)

Oporavak je zasnovan na snažnom rastu privatne potrošnje, proizilazi iz prognoze tri evropska instituta.

Po nalazima instituta Insee, iz Francuske, Ifo iz Njemačke i Istat iz Italije, bruto domaći proizvod u 18 zemalja EU koje koriste evro kao valutu, trebalo bi da poraste za po 0,4 odsto u prvom i drugom tromjesečju 2017, što je tempo koliki je, kako se očekuje, bio i u četvrtom tromjesečju 2016. za koje podaci još nisu objavljeni.

"Taj rast je uglavnom zasnovan na snažnom rastu privatne i javne potrošnje", navode u zajedničkom saopštenju tri statistička instituta, i kažu da očekuju dinamičnije investicije jer su uslovi finansiranja povoljni.

Po njihovim predviđanjima, privatna potrošnja treba da poraste za 0,4 odsto u prva dva kvartala 2017. godine, isto kao i industrijska proizvodnja. Investicije bi trebalo da se povećaju za 0,8 odsto u prvom tromjesečju, zatim za 0,6 odsto u drugom, poslije rasta od verovatno 0,7 odsto u posljednjem kvartalu 2016.

Nominalni rast plata će, po prognozi instituta, takođe biti dinamičan. Instituti navode da bi očekivani porast inflacije od 1,5 odsto u prvom polugodištu 2017. godine mogao malo da načne realnu vrijednost plata, ali, po njihovoj ocjeni, to "neće spriječiti rast kupovne moći".

U saopštenju se međutim upozorava na mogući uticaj političkih događaja, kao što su "budući stavovi nove američke vlade", zatim posljedice glasanja za Bregzit i protivljenje promjenama na referendumu u Italiji.

"Sa očekivanim izborima u Francuskoj, Njemačkoj i Holandiji politička neizvjesnost neće pasti", navodi se u saopštenju i dodaje da bi svi ti događaji mogli da zakoče odluke firmi o investicijama.

Izvor: BETA