latinica  ћирилица
15/01/2017 |  19:01 ⇒ 20:23 | Autor: RTRS

Na minusu ispod smrznutog jezera, ronioci BUK-a zaronili na Balkani (VIDEO)

Koliko oštra zima može biti opasna, najbolje znaju oni koji nam trebaju kada je najteže.
Ronioci BUK-a - Foto: RTRS
Ronioci BUK-aFoto: RTRS

Vježba banjalučkih ronilaca,pokazala je da su spremni i za najveće izazove. Minus pet, a ispod sloja leda debelog 30 centimetara mrak i opasna dubina.

Tamu Balkane kod Mrkonjić Grada ronioci Buka istraživali su na temperaturi od sedam stepeni.

- Maksimalna dubina koju smo odradili bila je nekih sedam i po metara. Zaron je trajao 35 minuta, vidljivost je solidna za ovakve uslove. Nekih šest do sedam metara je bila tokom zarona, kaže Branislav Rađević, instruktr ronjenja u Ronilačkom klubu "Buk".

Izuzetno hladna zima i ekstremno niske temperature ledile su rijeke i jezera širom Bosne i Hercegovine. Interesantni i privlačni za radoznale mogu biti i vrlo opasni. Pad u zaleđenu vodu i zaranjanje ispod leda sigurni su jedino za profesionalce sa kvalitetnom opremom.

- Oprema je bila detaljno pripremljena. Radilo se o suhim ronilačnim odjelima ispod kojih su topla pododjela. Ovo je već treći put da izvodimo ovakvu vježbu na jezeru Balkana, ističe Borislav Trninić, predsjednik Ronilačkog kluba "Buk".

Debeli minus koji je donijela 2017. godina stvorio je i nesvakidašnje uslove na rijekama i jezerima. Prilike za ronjenje ispod debelog sloja leda nisu toliko česte, pa je baš zbog toga Јedinici za spasavanje na vodi i pod vodom Gradskog štaba civilne zaštite Banjaluke, koju čine ronioci Buka, ova vježba iako redovna, ipak od izuzetnog značaja.