latinica  ћирилица
16/01/2017 |  07:36 ⇒ 17/01/2017 | 08:54 | Autor: RTRS

Skelani: Služen parastos za 305 Srba ubijenih 1993. godine (FOTO/VIDEO)

Kod Centralnog spomenika srpskim civilima i vojnicima u Skelanima kod Srebrenice danas je služen parastos i prislužene svijeće za pokoj duša 305 Srba iz ovog mjesta i okolnih sela, koje su srebreničke muslimanske snage ubile u građanskom ratu, a njih 69 je usmrćeno na današnji dan 1993. godine.
Skelani: Centralni spomenik srpskim civilima i vojnicima - polaganje cvijeća - Foto: SRNA
Skelani: Centralni spomenik srpskim civilima i vojnicima - polaganje cvijećaFoto: SRNA

Više stotina stanovnika srednjeg Podrinja sa obje strane Drine prisustvovalo je parastosu, kao i brojne delegacije.

Cvijeće su položili izaslanik predsjednika Republike Srpske Miladin Dragičević, delegacija Narodne skupštine Republike Srpske koju je predvodio poslanik Obren Marković, pomoćnik ministra rada i boračko invalidske zaštite Duško Milunović, delegacija Boračke organizacije Republike Srpske predvođena predsjednikom Milomirom Savčićem, delegacija Saveza logoraša Republike Srpske, te delegacije boračkih organizacija i opština Srebrenica, Bratunac, Zvornik, opštine Bajina Bašta u Srbiji i brojne stranačke delegacije.

Od 305 ubijenih Srba iz ovog kraja u posljednjem ratu više od polovine bilo je civila, žena, djece i staraca. Oko 30 lica je nestalo prije 24 godine, četvoro još nije pronađeno.

Skelani: Služen parastos Srbima ubijenim 1993.godine (Foto: SRNA)

Јake muslimanske snage iz Srebrenice sa nekoliko hiljada vojnika pod komandom Nasera Orića, upale su na današnji dan 1993. godine u zoru u srpska sela Kušiće, Ćosiće, Kalimaniće i još neka, a zatim i Skelane, ubijajući, pljačkajući i paleći sve što je srpsko, sa jasnom namjerom da izvrše etničko čišćenje i potpuno zatru tragove srpskog života i postojanja na ovom prostoru, što potvrđuje skrnavljenje srpskih grobalja - lupanje krstova i nadgrobnih spomenika.

Skelani: Služen parastos za 305 Srba ubijenih 1993.godine (Foto: SRNA)

Za ovaj, kao ni za druge brojne muslimanske zločine počinjene nad Srbima u srednjem Podrinju niko nije odgovarao, a nisu obuhvaćeni ni optužnicom u sudskom procesu koji se vodi protiv Nasera Orića i njegovih saradnika u Sudu BiH.