latinica  ћирилица
16/01/2017 |  09:20 ⇒ 09:28 | Autor: RTRS

Evro u velikoj krizi

Evro može da nestane za deset godina ukoliko ne bude značajnih ekonomskih reformi, kaže Emanuel Makron, bivši francuski ministar ekonomije.
Evro (foto:© Flickr -
Evro (foto:© Flickr

- Istina koju svi moraju da prihvate jeste da je evro nepotpuna valuta i da ne može da traje bez velikih reformi - rekao je Makron, koji će na predstojećim izborima u Francuskoj nastupiti kao nezavisan kandidat.

Govoreći o fijasku jedinstvene evropske valute, on kaže da je problem u tome što evro nije uspio da dobije u Evropi "pun međunarodni suverenitet i ne vodi se pravilima, koja na primjer važe kod dolara", i dodaje, da je očigledna različitost država članica.

Prema njegovom mišljenju, Njemačka i Francuska su dvije sile koje su u stanju da promijene ovu situaciju. On smatra da Francuska mora da reformiše svoje tržište rada i obrazovnog sistema kako bi oživjela ekonomski rast. Kada je riječ o Njemačkoj, Makron navodi da upravo zbog mana evra, ona trenutno ima korist na račun slabijih članica.

- Nedostaci evra idu naruku Njemačkoj - naveo je on, ukazujući na to da stvari moraju da se mijenjaju. Kao zagovornik evropskih integracija, Makron je pomenuo i nedostatak pov,erenja između Francuske i Njemačke, koja kako kaže, koči reforme evrozone.

- Postoji dio odgovornosti koji snosi Francuska i ukoliko budem izabran, preuzeću tu odgovornost. Vjerujem da će i Njemačka učiniti isto - rekao je on.

Iuvor: Sputnik