latinica  ћирилица
16/01/2017 |  10:21 ⇒ 16:55 | Autor: RTRS

Zima ne posustaje-manji "minusi", ali više snijega

U Republici Srpskoj, u prvom djelu sedmice preovladavaće snježne padavine uz hladnije vrijeme i pad jutarnje temperature, dok će drugi dio sedmice karakterisati suvo i oblačno vrijeme sa maksimalnim temperaturama oko nule, izjavila je Srni meteorolog u Hidrometereološkom zavodu Srpske Milica Đorđević.
Snijeg, susnježica (foto: Anadolija) -
Snijeg, susnježica (foto: Anadolija)

Slab snijeg je počeo padati na krajnjem zapadu Srpske i tokom dana se može očekivati njegovo širenje prema ostalim predjelima u popodnevnim i večernjim časovima.

Na krajnjem jugu biće kiše, susnježice i slabog snijega.

Dnevna temperatura biće u padu i iznosiće od minus pet do plus jedan, na jugu do plus pet stepeni Celzijusovih.

Snijeg će nastaviti da pada i sutra, a od sredine dana mogu se očekivati jače padavine na sjeveru i sjeverozapadu Srpske, gdje može pasti novih 10 centimetara snijega, ponegdje i do 15.

U ostalim krajevima, posebno u istočnim predjelima, padavine će biti nešto slabije, a u Hercegovini se očekuje na kratko i prestanak padavina.

Slično vrijeme preovladavaće i u srijedu, s tim da će snježne padavine polako slabiti, tako da će u drugom dijelu dana biti više suvog vremena, dok će snijeg samo još ponegdje provejavati.

Drugi dio sedmice biće u znaku suvog i prohladnog vremena, očekuje se oblačno vrijeme, ponegdje i maglovito.

Temperatura će imati maksimalne vrijednosti oko nule, dok će jutarnje temperature opadati.

"Iako će biti hladno neće biti ni približno hladno kao u skorašnjem periodu kada smo imali prodor veoma hladnog vazduha iz Sibira", naglasila je Đorđevićeva.

Prema najnovijim informacijama, snijeg koji pada u Krajini, romanijskoj regiji, donjem Podrinju i istočnoj Hercegovini, se, za sada, ne zadržava na kolovozima.

Ipak, vozačima iz AMS Srpske skreću pažnju na sve dionice u višim, planinskim predjelima i preko prevoja, gdje na kolovozima ima poledice, mjestimično i uglađenog snijega.

Zbog niskih temperatura nailazak na poledicu moguć je i u nižim predjelima, posebno preko mostova, nadvožnjaka i na prilazu tunelima.

Na području donjeg Podrinja i istočne Hercegovine, na visoravnima i u višim predjelima vjetar povremeno

Izvor: Agencije