latinica  ћирилица
16/01/2017 |  10:48 | Autor: RTRS

Srbija- Bez posla oko 400.000 mladih između 18 i 35 godina

Dok država godinama ulaže u propala preduzeća i time kupuje socijalni mir s druge strane još uvijek nema sistemsko rješenje za zapošljavanje mladih kako oni ne bi napuštali Srbiju.

Od ukupnog broja zaposlenih, mladi čine svega 7,5 odsto. Dodatni problem je što je među njima najviše onih koji rade na crno, odnosno neformalno zaposlenih. Za održavanje u životu propalih preduzeća država je dosad izdvojila oko 700 miliona evra iako je načelno obustavljeno subvencionisanje, međutim dio firmi i dalje će primati znatnu pomoć od države. Država praktično time isplaćuje plate, ne rješava probleme, a mladi odlaze iz Srbije. Problem nije samo nezaposlenost, već činjenica da mladima koji su neformalno zaposleni nije riješen status - ne mogu da dignu kredit, nemaju osiguranje, nemaju godišnji odmor... Oni jednostavno ne mogu da se osamostale.

Јedno od rješenja je - stepenovanje doprinosa za socijalno osiguranje sa stopom koja je najmanja za najmlađe, a uvećava se s godinama. To je predloženo zakonom o zapošljavanju mladih koji je prije dvije nedjelje predat u Skupštini Srbije i trenutno je u proceduri. Zakon je podnijela opozicija i prijedlog bi, ako bude političke volje, mogao da se nađe pred poslanicima već tokom januara. Ovim prijedlogom predviđene su izmjene Zakona o radu i Zakona o doprinosima, praktično umjesto kao dosad da sve snosi poslodavac, doprinose za mlade bi dijelili država i poslodavac.

Ovakvo sistemsko rješenje za čitavu kategoriju građana, i to onih na kojima počiva društvo, državu bi, prema procjenama stručnjaka, koštalo najviše oko 50 miliona evra. Dakle, znatno manje nego ulaganje u pojedina propala preduzeća.

Najugroženija kategorija u Srbiji su mladi od 18 do 26 godina i njih ima oko 898.000. Pojedine države u Evropi imaju stopu nezaposlenosti mladih nižu od 10 odsto. U Srbiji je, međutim, oko 40 odsto, što je među najvišim u Evropi. Osim visoke nezaposlenosti, prema posljednjim statističkim podacima izražen je problem neformalne zaposlenosti ili rada na crno. Tako 86 odsto svih zaposlenih osoba od 18 godina radi neprijavljeno, a taj procenat za one od 19 godina je 69 odsto. Primjera radi, stopa neformalne zaposlenosti za osobe stare 31 godinu i više je 26 odsto.

Prema studiji koju su radili eksperti Svjetske banke i Ministarstva finansija početkom 2016. godine, osobe koje su radile neprijavljene imaju znatno lošije opšte uslove rada, a i neto zarade su u prosjeku 20 odsto niže od zarada prijavljenih radnika. Čitava kategorija ovih građana Srbije prijavila je niži stepen sreće i zadovoljstva životom, kao i viši stepen straha od gubitka posla.

Zakon koji treba da uredi status i zapošljavanje mladih ne treba da se pripisuje stranci niti pojedincu i kada je riječ o ovom problemu ne treba da se dijelimo na vlast i opoziciju. Zbog širine problema i broja mladih i obrazovanih koji odlaze iz zemlje i odnose znanje, a Srbija se pretvara u državu bez budućnosti, potrebno je da se napravi konsenzus. U rješavanje moraju da se uključe svi politički akteri, Akademija, univerziteti - kaže Balša Božović, poslanik koji je u ime DS podnio zakon Skupštini.

Izvor: Blic