latinica  ћирилица
16/01/2017 |  11:40 ⇒ 20:17 | Autor: RTRS

Suđenje Tintoru nastavljeno izvođenjem prvog svjedoka Tužilaštva (VIDEO)

Suđenje nekadašnjem predsjedniku Kriznog štaba sarajevske opštine Vogošća Јovanu Tintoru u Sudu BiH nastavljeno je izvođenjem prvog svjedoka Tužilaštva Esada Muračevića, koji je od maja do decembra `92. bio u zarobljeništvu.

Odbrana je, tokom unakrsnog ispitivanja, otkrila da je Muračević još od 1991. bio pripadnik paravojne formacije Patriotska liga BiH, i aktivni učesnik naoružavanja muslimana u selu Svrake, zbog čega je uhapšen.

Srpske snage zarobile se Eseta Muračevića početkom maja, samo nekoliko dana nakon što je prokrijumčario veću količinu minobacača u Sarajevo, po naredbi Bakira Alispahića, Vahida Karavelića i Mustafe Hajrulahovića. Muračević tvrdi da je njegovo selo Svrake bilo granatirano iz pravca srpskih naselja, ipak priznaje da su Muslimani bili naoružani i da je sam bio pripadnik Patriotske lige BiH.

- Znao sam da se muslimani naoružavaju u Svrakama, kupovali su automatske puške od Srba a imali smo vod policije i 50 teritorijalaca u selu - rekao je Muračević.

- Ovdje nije sporno da se tom čovjeku desilo to što se desilo ali morate da kažete kakav je bio kontekst svih ti događaja, realnu sliku onoga što se dešavalo - istakao je Aleksandar Lazarević, branilac Јovana Tintora.

Svjedok je rekao da je za sedam mjeseci provedenih u srpskom zarobljeništvu više puta premlaćivan, a da je najodgovorniji za zatvaranje muslimana i formiranje zatvora u Vogošći bio Јovan Tintor. Svoju priču ponovio je do sada više puta na suđenjima Srbima u Sud BiH, Kantonalnom sudu Sarajevo i Haškom tribunalu.

- U ovakvim situacijama kada imate svjedoka koji se osim neposrednih saznanja bavio i istraživanjima, potrebno je jednostavno spriječiti da taj svjedok, umjesto da bude svjedok na bazi činjenica, bude ekspert koji će neke svoje zaključke i analize da iznosi - rekao je Lazarević.

Tužilaštvo BiH tereti Јovana Tintora za učešće u širokom i sistematskom napadu na nesrpsko stanovništvo u Vogošći od aprila do kraja jula 92. godine.