latinica  ћирилица
16/01/2017 |  11:51 ⇒ 19:46 | Autor: RTRS

Sud BiH potvrdio optužnicu protiv Vikića i Pušine za zločin nad vojnicima ЈNA

Sud BiH potvrdio je krajem prošle sedmice optužnicu protiv Dragana Vikića, ratnog komandanta Specijalne policije MUP BiH kojeg je Tužilaštvo optužilo za ratne zločine nad vojnicima ЈNA 1992. godine u Velikom parku u Sarajevu.
Dragan Vikić i Јusuf Pušina  (Foto:oslobodjenje.ba) -
Dragan Vikić i Јusuf Pušina (Foto:oslobodjenje.ba)

Optužnica je podignuta 29. decembra prošle godine, a potvrđena u petak 13. januara ove godine.

Osim Vikića, optužnica je u ovom predmetu potvrđena i protiv Јusufa Pušine, bivšeg ministra policije, ali i dvojice bivših pripadnika jedinice Јuke Prazine, Nermina Uzunovića zvanog "Šok" i Mladena Čovčića, zvanog "Rogatica".

Navedena lica osumnjičena su da su u svojstvu komandanta i pripadnika MUP-a, policijskih snaga i rezervnog sastava policije u Sarajevu, u aprilu 1992. godine postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti ratnih zarobljenika, te da su znali i bili informisani o zarobljavanju osam pripadnika ЈNA srpske nacionalnosti iz transportera u kvaru na području sarajevskog naselja Dobrinja.

Prema optužnici, oni su bili informisani o stavljanju zarobljenih vojnika ЈNA pod kontrolu i nadzor policijskih i bezbjednosnih struktura, koji su nakon toga izvedeni na lokalitet Velikog parka, u blizini Doma policije u centru Sarajeva, gdje su protivno Ženevskim konvencijama i odredbama međunarodnog humanitarnog prava koje definišu postupanje sa ratnim zarobljenicima, ubijeni rafalnim pucanjem iz vatrenog oružja, u čemu su učestvovali Uzunović i Čovčić, te druga lica.

Nakon ubistva, njihova tijela sklonjena su i odvezena, sa ciljem uklanjanja i prikrivanja dokaza.

Djelimični posmrtni ostaci dvojice ubijenih pronađeni su, a za ostalima se još traga.

Optužnica tereti osumnjičene da su kao pripadnici policijskih i bezbjednosnih struktura, koji su se nalazili na svojim položajima ili u blizini mjesta zločina, bili informisani o zločinu ili lično svjedočili počinjenju zločina, nakon čega su propustili da uhapse, procesuiraju i sankcionišu počinioce i spriječe uklanjanje dokaza i skrivanje tijela.

Tužilaštvo BiH saopštilo je ranije da je u ovom predmetu sprovelo dugotrajnu, detaljnu i temeljnu istragu, u kojoj je saslušano više desetina svjedoka i prikupljena velika količina dokaznog materijala, a navode optužnice dokazivaće pozivanjem više od 80 svjedoka i prilaganjem 400 dokaznih materijala.

 

Izvor: SRNA