latinica  ћирилица
16/01/2017 |  12:11 | Autor: RTRS

Uhapšen islamista iz Srbije u Njemačkoj

Dvadesetosmogodišnji Alit D. uhapšen je prošle nedjelje u Oberhauzenu, njemačkoj pokrajini Sjeverna Rajna-Vestfalija, a nadležna policija u Esenu saopštila je da je riječ o državljanu Srbije koji je ilegalno boravio u Njemačkoj.
Policija - Foto: RTRS
PolicijaFoto: RTRS

Prošle jeseni, policija ga je označila kao čovjeka koji može da predstavlja opasnost po bezbjednost.

- Blisko je povezan s islamističkim krugovima i zbog toga je bio pod intenzivnom prismotrom - izjavio je portparol policije u Esenu.

Prema informacijama mreže WDR, Alit D. je u posljednje vrijeme često pretraživao sajtove za iznajmljivanje kamiona. Da li je planirao napad kamionom, nije jasno, a policija se nije izjašnjavala o tome.

- Posmatrali smo ga i ustanovili da se bavio aktivnostima koje nam daju povoda da ga privremeno uhapsimo - izjavio je predstavnik policije. Kod prvostepenog suda u Esenu dobijen je nalog za deportaciju. Alit D. se trenutno nalazi u pritvoru pred protjerivanje u Birenu.

Uhapšeni islamista ima porodicu, duže vrijeme je živio u Njemačkoj i već je bio u zatvoru zbog drugih krivičnih djela, ali policija nije potvrdila vezu sa slučajem "Amri" u Berlinu.

Izvor: Agencije