latinica  ћирилица
16/01/2017 |  12:24 ⇒ 20:17 | Autor: RTRS

Ivana Dimić dobitnica NIN-ove nagrade za roman godine (VIDEO)

Prestižnu NIN-ovu nagradu za najbolji roman u prošloj godini dobila je Ivana Dimić za djelo "Arzamas", koje govori o odnosu kćerke i majke na samrti.
Ivana Dimić dobitnica NIN-ove nagrade za 2016. - Foto: RTRS
Ivana Dimić dobitnica NIN-ove nagrade za 2016.Foto: RTRS

NIN-ova nagrada prvi put je dodijeljena 1954. godine, a do građanskog rata u Јugoslaviji dodjeljivana je romanopiscima sa čitave teritorije bivše države.

- NIN-ovu nagradu kritike za najbolji roman na srpskom jeziku, tokom protekle kalendarske godine dobio je roman "Arzamas" Ivane Dimić - objavio je Mihajlo Pantić, član žirija.

Ovo je trenutak kada je u listu laureata prestižne književne nagrade upisana tek šesta žena, književnica Ivana Dimić, čiji je roman nastao na osnovu njenog ličnog iskustva. Naime, "Arzamas" je napisan nakon što je devet godine njegovala bolesnu majku.

- Vi možete imati kao ličnost svakakva iskustva, ali da to transponujete u pisanu riječ, u književnost, potrebno je da izvršite neku vrstu sažimanja, torzije, neku vrstu transpozicije, inače će to ostati vaše lično iskustvo koje se nikog ne tiče - istakla je Dimićeva.

Žiri je imao težak zadatak, jer iako se čini da je 170 romana u konkurenciji velika produkcija, njihov kvalitet je ipak na visokom nivou.

- Skoro 50 romana je moglo ući u neki širi izbor. To su romani koji su bili slični po svom kvalitetu, po svojim karakteristikama. To me raduje jer to znači da srpska književnost, da srpski roman stoji na dobrim nogama - navela je Јasmina Vrbavac, član žirija.

Obrazlažući svoju odluku, žiri je naveo da je "Arzamas" roman o ljubavi i smrti, u kojem je ljubav ona sila koja prkosi smrti i koja osmišljava čitav život. Inače, Ivana Dimić je autorka nekoliko knjiga, televizijskih scenarija i mnogobrojnih kratkih priča.