latinica  ћирилица
16/01/2017 |  13:42 ⇒ 17/01/2017 | 08:16 | Autor: RTRS

Parlamentarna komisija bez rasprave o učešću pripadnika OS na manifestacijama u Banjaluci (VIDEO)

Uprkos nastojanjima bošnjačkih članova, na dnevni red Zajedničke parlamentarne komisije za odbranu i bezbjednost nije uvršteno pitanje učešća pripadnika Oružanih snaga BiH na proslavi Dana Republike Srpske, 9. januara u Banjaluci.
Sarajevo - Parlament BiH - Foto: RTRS
Sarajevo - Parlament BiHFoto: RTRS

Ovo pitanje sačekaće 2. februar, do kada načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga ima rok da sačini internu analizu o poštovanju procedura, zakona i podzakonskih akata.

Ministarka odbrane Marina Pendeš analizu jeste naložila, ali već sada tvrdi da su njeni zamjenici sve činili u skladu sa ovlašćenjima.

Ne jenjava sarajevska ofanziva na Ministarstvo odbrane BiH! Tačnije na sve u strukturi Ministarstva i Oružanih snaga koji su nešto odlučili, potpisali, podržali ili na bilo koji način bili uključeni u postrojavanje vojnika 9. januara u Banjaluci. I na one koji su, po sarajevskim parametrima, mogli to da spriječe. A spriječili nisu! Kanonada na 9. januar, nadjačala je i godinama iščekivani strateški Pregled odbrane, iznjedrila je hitan zahtjev bošnjačkih članova komisije da se o tom "gorućem im problemu" raspravlja bez odlaganja. Traženi su hitni zaključci, akti, potpisi, hitne sankcije...

- To je trebalo kao hitno da se ispita ko je sve osim predsjedavajućeg Ivanića prekršio Zakon i poslije toga da se preduzmu sankcije - rekao je predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost Sifet Podžić.

Hitnost je bila Podžićeva reakcija i nakon septembarskog referenduma u Srpskoj. Tada je tražio da se sankcioniše pripadnik Oružanih snaga u uniformi snimljen tokom izjašnjavanja. Progon je kratko trajao. Okončan je bez sankcija, podsjeća Dušanka Majkić, član Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost.

- Predsjedavajući zajedničke komisije često se ne zna da li je u ulozi parlamentarca ili u ulozi bivšeg generala pa su mu te relacije malo pomjerene. Proslava Dana Republike Srpske je završena, ona je po svemu bila legalna, član Predsjedništva je to nekoliko puta objasnio i mislim da na tu priču treba staviti tačku - rekla je Majkićeva.

I na zahtjev za smjenu zamjenika ministra odbrane Seada Јusića, na isti način mogla bi da bude stavljena tačka.

- Ako je jedini razlog za smjenu gospodina Јusića to što je samo radio svoj posao i treba da bude smijenjen, sigurno da takvu vrstu odluke neće donijeti Parlamentarna skupština - ističe Borislav Bojić, zamjenik predsjedavajućeg Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost.

Ni ministarka odbrane Marina Pendeš nema primjedbi na rad svog zamjenika.

- Јa ne vidim uopšte da je moj zamjenik gospodin Јusić napravio bilo kakvu grešku, ali ne želim uopšte govoriti do 2. februara kada ova konačna analiza bude gotova i transparentna - rekla je Pendeševa.

A do tada će iz Sarajeva i dalje sinhronizovano odjekivati eho - kako je ozbiljno narušen lanac komandovanja, ili kako je u tom lancu uveden etnički princip. Zaboravljaće sarajevski tribuni gdje je sve i za koje potrebe oružane snage postrojavao Bakir Izetbegović.