latinica  ћирилица
16/01/2017 |  16:05 ⇒ 17:08 | Autor: RTRS

Doboj: Insistiranje da građani potpišu ugovore o odvozu smeća sa Gradom (VIDEO)

Izmjenama odluke o Komunalnom redu u Doboju prikupljanje i odvoženje komunalnog otpada ubuduće bi trebao da obavlja Grad Doboj, odnosno preduzeće kojem grad povjeri ovaj posao.
Doboj - odvoz smeća - Foto: RTRS
Doboj - odvoz smećaFoto: RTRS

Prikupljanje i odvoz otpada do sada je obavljalo Komunalno preduzeće Progres, u kojem zbog ovakve odluke gradskih vlasti strahuju od novih otpuštanja.

Nova odluka još nije objavljena u Službenom glasniku grada Doboja, ali vlasti pozivaju građane da sa Odjeljenjem za stambeno-komunalne poslove zaključe ugovore o pružanju usluga. Takve ugovore građani već imaju sa KP Progres, kome je osnovna djelatnost odvoz komunalnog otpada. Šta će izmjene značiti za ovo preduzeće ne žele da prejudiciraju prije nego što odluka bude i zvanično objavljena.

- Mislim da je malo preuranjeno objavljivanje oglasa i pozivanje građana na potpis ugovora, jer prvo se moraju prekinuti ugovori koji građani imaju s nama, a mogu se raskinuti na osnovu zakonske ili podzakonske odredbe, a u ovom slučaju te podzakonske odredbe nema - kaže Mladen Vulić, direktor za pravne poslove u KP Progres.

Šta žele novom odlukom, u gradskoj upravi ne pojašnjavaju. Prvobitno su obećali izjavu, ali su se potom predomislili. Nije jasno ni zaposlenima u Progresu, koji strahuju za radna mjesta. Već ih je 30 na putu da dobiju otkaze jer je grad poslove čišćenja i održavanja javnih asfaltnih i zelenih površina dodijelio drugom preduzeću. Progres se žalio, uvjeren da je bolje tehnički opremljen i čeka se odluka komisije. Najnovijom odlukom u ovom preduzeću bez posla bi moglo da ostane i do 50 ljudi.

- 90 odsto trenutno zaposlenih radnika radi na poslovima odvoza otpada i svi oni bi bili direktno pogođeni ukoliko bi bez tog posla ostali na način da bi dobili otkaze - kaže Sanja Milutinović iz Sindikalne organizacije KP Progres.

Sličnu odluku o prikupljanju komunalnog otpada grad je donosio i ranije, ali je Ministarstvo uprave i lokalne samouprave poništilo nakon što se Progres žalio. I tada kao i sada spekulisalo se da taj posao grad želi da ustupi preduzeću koje radi brojne poslove za ovu lokalnu zajednicu, ne vodeći pri tom računa o ljudima koji bi mogli ostati bez posla.