latinica  ћирилица
16/01/2017 |  16:18 ⇒ 17:25 | Autor: RTRS

Da li su zbog zahlađenja povećane cijene drveta i uglja? (VIDEO)

Izuzetno niske temperature posljednjih nekoliko dana povećale su potrošnju električne energije, ali i potražnju za ogrjevom.
Drva - Foto: RTRS
DrvaFoto: RTRS

Pripremljene zalihe energenata u mnogobrojnim domaćinstvima ove zime već su prepolovljene, jer se zbog niskih temperatura loži i dan i noć. Prodavci zadovoljno trljaju ruke, ali uprkos povećanoj potražnji kažu da su cijene ostale iste i da za sada imaju sirovina.

U Elektrodistribuciji bilježe povećanu potrošnju struje, i poručuju da oni koji struju koriste za zagrijavanje prostorija mogu da budu mirni, jer sistem može podnijeti povećanu potrošnju.

Minus i temperature daleko ispod nule uslovile su veću potrošnju drveta i uglja. Stanovnici Semberije koji ove energente koriste za grijanje, ovih dana moraju da dokupe zalihe.

Vlasnici stovarišta poručuju da ima dovoljno energenata, i da je uprkos povećanoj potražnji cijena ostala ista.

- Cijene su iste ostale od avgusta i septembra, a sad je januar. Metar drveta je 80 KM, iscijepanog i dovezenog na adresu, ugalj je 140 KM Mezgraja i Doboj Stanari, Banovići 185 KM, dakle, cijene su iste - kaže Radomir Stojanović, vlasnik stovarišta.

Najviše razloga za zabrinutost imaju korisnici gradske toplane, jer su ove zime učestali problemi sa grijanjem i toplovodnim sistemom ovog preduzeća.

- Potrošnja nam se kreće oko 50 tona dnevno, što je praktično duplo u odnosu na neki raniji period - kaže direktor Toplane RAdomir Marjanović.

Dok se u Toplani muče sa nabavkom ogrijeva, iz Elektrodistribucije poručuju da su se na vrijeme pripremili za žestoku zimu.

- Potrošnja nije nešto posebno veća u odnosu na neke ranije godine kada smo imali 10 do 20 odsto veću potrošnju električne energije nego što je to uobičajeno. Elektro mreža je spremna za takve izazove - kaže tehnički direktor Elektro-Bijeljine Dragan Perić.

Prodavci ogrjeva poručuju da je nabavka energenata, posebno drva otežana, ali da za sada na stovarištima ima dovoljno zaliha.