latinica  ћирилица
16/01/2017 |  16:28 ⇒ 17:08 | Autor: RTRS

ŠG Јahorina Pale- jednočasovni štrajk upozorenja (VIDEO)

Zaposleni u ŠG Јahorina Pale održali su jednočasovni štrajk upozorenja.
Šumsko gazdinstvo Јahorina - štrajk - Foto: RTRS
Šumsko gazdinstvo Јahorina - štrajkFoto: RTRS

Zahtijevaju isplatu svih plata od avgusta prošle godine, te da im se izmire dugovanja za prevoz i topli obrok i uplate obaveze prema fondovima. Iz Јavnog preduzeća Šume Srpske poručuju da će plate biti isplaćene ove sedmice.

Slavica Golijanin za 35 godine koliko je do sada provela radeći u ŠG Јahorina Pale tvrdi da nije bila u težoj situaciji. Traži da joj bude isplaćeno što je, kaže, pošteno zaradila.

- Svi smo u bezizlaznoj situaciji, kredite imamo, a banke traže svoj - kaže Slavica.

Predstavnici Sindikata tvrde da su primorani na ove poteze jer je uprava konstantno ignorisala njihove zahtjeve. Tvrde da je ova situacija nastala nesavjesnim poslovanjem direktora koji nikad nisu odgovarali, ne samo u ovom nego u svim gazdinstvima. Smatraju da su novim pravilnikom o radu ugrožena prava radnika.

Vlado Pavlović, predsjednik granskog Sindikata šumarstva prerade drveta i papira Republike Srpske kaže da su novim pravilnikom plate smanjene za više od 150 KM..

I direktor Ranko Ćeranić, koji je šest mjeseci na novoj poziciji u ŠG Јahorina Pale, podržao je zahtjeve radnika. Tvrdi da je vrijeme da se promijeni odnos kako bi sva preduzeća bolje poslovala.

- Trideset godina radim u šumarstvu i vidim da je sad 5 do 12, da neko mora da preduzme radikalne mjere - kaže Ćeranić.

Iz Јavnog preduzeća Šume Srpske poručuju da ŠG Јahorina prema Centralnom računu duguje oko šest miliona KM i da će plate biti isplaćene u toku ove sedmice. Takođe navode da uprava ovog javnog preduzeća ne može biti krivac negativnog poslovanja pojedinih gazdinstava.