latinica  ћирилица
16/01/2017 |  16:39 | Autor: RTRS

Vulin: Američka ambasada opravdava najavu nasilja, umjesto da čuva mir

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Aleksandar Vulin izjavio je danas da američka Ambasada u Prištini, umjesto da čuva mir, opravdava najavu nasilja i prijetnje oružjem i poziva na kršenje Briselskog sporazuma.
Aleksandar Vulin (foto: © Tanjug/ RADE PRELIC) -
Aleksandar Vulin (foto: © Tanjug/ RADE PRELIC)

Reagujući na izjavu portparola Ambasade SAD na Kosovu DŽej Mišel Šon da SAD poštuju pravo samoproglašenog Kosova da "upravlja svojim granicama" i da su "podržale akciju kosovskih institucija da se spriječi dolazak voza u Kosovsku Mitrovicu", on je rekao da Priština nikada, pa ni u tom slučaju, nije djelovala samostalno.

"Specijalne jedinice kosovske policije `Rosu` nisu bile na Јarinju da čuvaju prelaze ili kontrolišu vozove. Scenario izazivanja sukoba sa Srbima, koji ne bi prošao bez krvi, bio je pripremljen i odobren, a kršenje Briselskog sporazuma podržano i prećutano. Da je tako potvrdilo je saopštenje ambasade SAD u Prištini", rekao je Vulin za Tanjug.

Prema njegovim riječima, premijer Srbije Aleksandar Vučić postupio je kao hrabar i odgovoran državnik i nije dopustio da Srbi budu uvučeni u krvoproliće.

"Zato je neuspela akcija `Rosu` morala biti opravdana političkom podrškom Ambasade SAD u Prištini. Umesto da čuva mir, Ambasada SAD u Prištini opravdava najavu nasilja, umesto da štiti Briselski sporazum, Ambasada SAD u Prištini podržava njegovo kršenje, umesto da traži formiranje Zajednice srpskih opština, ona pravda pretnje oružjem", naveo je Vulin.

On je poručio da su za mir potrebne dvije strane, za sukobe i rat samo jedna, a posebno kada jedna strana misli da za rat ima podršku moćne i velike sile.

"Ako Ambasada SAD u Prištini hoće mir na Kosovu i Metohiji morala bi da prestane da opravdava nasilje i pozive na rat. Za postupke Prištine odgovornost snose svi koji njene postupke odobravaju, podstiču i opravdaju", rekao je Vulin.

Izvor: SRNA