latinica  ћирилица
16/01/2017 |  17:13 ⇒ 21:18 | Autor: RTRS

Izložba fotografija o deset festivalskih godina "Kustendorfa" (FOTO/VIDEO)

U fokusu trećeg dana Filmskog i muzičkog festivala "Kustendorf" je dugoočekivana projekcije filma "Na mliječnom putu", Emira Kusturice. U Galeriji "Kapor" otvorena je izložba fotografija i postera, koja retrospektivno pokazuje suštinu koncepcije i estetike Kustendorfa.
Emir Kusturica - Foto: RTRS
Emir KusturicaFoto: RTRS

Deset godina festivala ili bilo kojeg kulturnog proizvoda na ovim prostorima je svakakako izuzetak koji potvrđuje pravilo da za kulturu ne marimo previše.

Kroz izložbu "Retrospektiva Kustendorfa", prikazani su detalji koji sažimaju ogroman trud i energiju ljudi koji su pokrenuli ovaj, u svijetu, jedinsteni događaj.

U selekciji "Retrospektiva velikana" danas je prikazan film "Vrane" autora Ljubiše Kozomare i Gordana Mihića.

O radu na ovom ostvarenju, ali i mnogim drugim pikanterijama umjetnosti pokretnih slika, studentima je govorio, upravo, bard srpskog filma, Gordan Mihić.

Andrićgrad: Izložba o Kustendorfu (Foto:RTRS)

Najveće interesovanje publike i učesnika Kustendorfa danas je bilo usmjereno na poslednje filmsko ostvarenje Emira Kusturice "Na mliječnom putu".

U toku je radionica za studente na kojoj govori, proslavljeni srpski kinematograf.

U 21.00 čas počinje drugi set filmova u takmičarskoj konkurenciji.

A za Drvengrad, ispunjen bluzom u ponoć, pobrinuće se Ana Popović sa svojim bendom.

Kusturica uručio nagradu scenaristi Gordanu Mihiću

Osnivač međunarodnog filmskog i muzičkog festivala "Kustendorf" Emir Kusturica uručio je u Drvengradu scenaristi Gordanu Mihiću "Nagradu za buduće filmove", ističući da je on jedan od najboljih scenarista u Evropi, koji nije dovoljno slavljen.

"Mihić zapravo ulazi u zrelu fazu i zahvalni smo mu što je ugrađen u najznačajnije trenutke evropske kinematografije", rekao je Kusturica, uručivši Mihiću duborez koji treba da simboliše sljedeći korak”.

Prije uručenja nagrade prikazan je film sastavljen od inserata iz filmova i serija snimljenih prema scenarijima Gordana Mihića, prenose beogradski mediji.

Mihić je nakon projekcije rekao da nije mogao da vjeruje sa kakvim je fantastičnim ljudima radio.

Izvor: RTRS/SRNA