latinica  ћирилица
16/01/2017 |  17:47 ⇒ 21:48 | Autor: RTRS

NATO: Kfor nije bio obavješten o raspoređivanju ROSU

U sjedištu NATO-a kažu da KFOR nije bio obavješten o prisustvu specijalnih snaga kosovske policije ROSU na sjeveru Kosova u subotu 14. januara 2017. godine.
Sjedište NATO-a u Briselu - Foto: AFP
Sjedište NATO-a u BriseluFoto: AFP

U odgovoru na pitanje Tanjuga da li su specijalne snage kosovske policije ROSU imale odobrenje Kfora da intervenišu na sjeveru Kosova u namjeri da zaustave voz koji je u subotu krenuo iz Beograda ka Kosovskoj Mitrovici, zvaničnik NATO kaže da to nije bio slučaj.

"Kfor nije bio obavješten o prisustvu kosovske policije ROSU na Severu. U skladu sa trenutnim ugovorima i mandatom Kfora (koji proizlazi iz Rezolucije UN 1244 iz 1999. godine) institucije Kosova nisu u obavezi da obavještavaju Kfor o razmještanju ROSU na sjeveru Kosova", izjavio je za Tanjug zvaničnik NATO iz sjedišta Alijanse u Briselu.

U Sjevernoatlantskoj alijansi nisu dali komentar na navod iz Tanjugovog pitanja da je, prema pisanim garancijama koje je NATO priložio uz Briselski sporazum 2013. godine, neophodno da policijske ili druge oružane snage Kosova dobiju odobrenje NATO-a i lokalne zajednice da bi intervenisale na sjeveru Kosova.

NATO je danas saopštio da pažljivo prati situaciju između Beograda i Prištine, pozvavši sve strane na suzdržanost i nastavak dijaloga, prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE).

Izvor: RTS, Tanjug, RSE