latinica  ћирилица
16/01/2017 |  18:26 | Autor: RTRS

Ledolomci iz Mađarske razbijaju led kod Dalja

Dva ledolomca iz Mađarske stigla su popodne u sektor takozvane Daljske krivine, gdje će razbijati ogromne ledene barijere na Dunavu prema opštini Apatin.
Ledolomac - Foto: SRNA
LedolomacFoto: SRNA

Detaljnim pregledom Dunava u zoni hrvatskog mjesta Dalj, u sektoru Daljske krivine, utvrđeno je da se ledena barijera na ovoj rijeci proteže na čak 15 kilometara.

Radi razbijanja leda, uz pomoć ledolomaca iz Mađarske u zoni daljske krivine, danas je u Novom Sadu ponovo angažovan brod-potiskivač "Sloga".

"Sloga" je do mraka radila na razbijanju leda na Dunavu u Novom Sadu, kako bi se na rijeci stvorio što širi koridor za sante razbijenog leda koje budu stizale iz zone daljske krivine.

Iz preduzeća "Vode Vojvodine" saopšteno je da je posebno problematična dionica Dunava u Novom Sadu zbog krivina i mostova, pošto stubovi, naročito Žeželjevog mosta, usporavaju protok leda.

Iz toga razloga, "Sloga" na Dunavu u Novom Sadu djeluje preventivno da bi se obezbijedio što širi koridor kako bi razbijeni led iz zone Dalja, koji će stizati u velikim količinama, bezbjedno prošao nizvodno od najvećeg grada Vojvodine.

Brod-potiskivač "Sloga", jačine 400 konjskih snaga, nastaviće rano ujutro razbijanje leda, odnosno širenje koridora na Dunavu u Novom Sadu.

Razbijanje leda na Dunavu od izuzetne je važnosti, jer ledeni čepovi mogu izazvati velike, veoma opasne i ekonomski štetne ledene poplave.

Izvor: SRNA