latinica  ћирилица
16/01/2017 |  18:44 ⇒ 18:57 | Autor: RTRS

Kinezi zainteresovani za ulaganje u infrastrukturne projekte u BiH

Ministar komunikacija i transporta BiH Ismir Јusko razgovarao je danas u Sarajevu sa predstavnicima kineske kompanije "Čajna gedžuba grupa",koji su istakli da je ova kompanija zainteresovana za ulaganje u infrastrukturne projekte u BiH.
Sarajevo:Ismir Јusko sa Kinezima - Foto: SRNA
Sarajevo:Ismir Јusko sa KinezimaFoto: SRNA

Јusko je, osim o značaju Koridora "Pet ce", upoznao predstavnike kineske kompanije i o gradnji brzih puteva u BiH, jadransko-jonskog puta, mosta na rijeci Tari, Unsko-sanskoj željezničkoj pruzi, te o infrastrukturi željezničkog saobraćaja, saopšteno je iz Ministarstva komunikacija i transporta BiH.

On je naglasio da je Ministarstvo, u saradnji sa entitetima i Brčko distriktom, u julu prošle godine usvojilo Okvirnu strategiju saobraćaja BiH, čime je stvorena osnova za brži razvoj saobraćajne infrastrukture u BiH, te naglasio da je tekuća godina bitna za infrastrukturu BiH jer postoji velika potreba za njeno unapređenje.

"Neophodno je razmišljati i o drugim modelima finansiranja izgradnje saobraćajne infrastrukture u BiH, s obzirom na finansijsko stanje u BiH, najvećim dijelom iscrpljene postojeće modele finansiranja izgradnje infrastrukture, problematiku dodatnog zaduživanja BiH i entiteta, kao i ograničene pristupe fondovima EU", objasnio je Јusko, koji je izrazio očekivanje da će institucije Republike Srpske i Federacije Bih ponuditi model saradnje privatnog i javnog sektora.

Zamjenik predsjednika kineske kompanije Ksiu Zangui rekao je da je kineska kompanija, koja je u vlasništvu kineske Vlade, zainteresovana za sve infrastrukturne projekte koji su bili tema današnjeg sastanka.

On je naglasio da ova kompanija ima tradiciju od 46 godina i više od 40.000 zaposlenih.

U okviru ove grupacije djeluje Odbor za investicije koji obuhvata područja širom svijeta, a oblast njihovog interesovanja je i BiH.

Izvor: SRNA