latinica  ћирилица
16/01/2017 |  18:56 ⇒ 20:15 | Autor: RTRS

Da li je osigurano zaista i sigurno? (VIDEO)

Česte vremenske nepogode navele su dubičke voćare da osiguraju zasade.
Saša Trkulja - Foto: RTRS
Saša TrkuljaFoto: RTRS

Saša Trkulja za 3,5 hektara zasada kruške i jabuke, platio je 1.400 KM osiguranja. Ali kad mu je led uništio voće, osiguranje odbija da isplati štetu.

Iz Viner osiguranja tvrde da za to ne postoje uslovi.

U voćnjaku Saše Trkulje šteta je nastala 25 aprila 2016. godine. I nakon osam mjeseci, posljedice se vide. Јedina nada da će gubitke nadoknaditi od osigaranja, brzo je pala u vodu. Kako kaže, u osiguravajućoj kući negiraju da je leda uopšte i bilo.

- Sve crno na bijelo imam od njih. Oni su angažovali vještake, doveli ih tri puta u selo, uzimali su izjave svjedoka, imali su opštinske svjedoke. Opštinska komisija je izlazila na teren isti dan kao i oni i utvrdili su štetu, e sad šta bude da bude - kaže Trkulja.

Nadležna opštinska komisija utvrdila je isto i stala na stranu Trkulje.

- Komisija je tvrdila činjenično stanje i konstatovala da je u tom periodu nastala šteta - rekao je Miroslav Tica, načelnik Odjeljenja za privredu i poljoprivredu u opštini Kozarska Dubica.

Iz Viner osiguranja, međutim, tvrde drugačije - ne postoje uslovi za isplatu štete: "Јer navodna šteta nije nastupila kao posljedica osiguranog rizika predmetne polise, te je osiguranik obaviješten, ukoliko smatra da su mu povrijeđena njegova prava, može da ih zaštiti u zakonom predviđenim postupcima".

Trkulja će, tako, svoja prava potražiti na sudu, a advokata je već angažovao. I nije jedini. Tužbu protiv Viner osiguranja podnijeće i ostali voćari, kojima je led uništio plodove, a od osiguranja ne mogu da naplate štetu.