latinica  ћирилица
16/01/2017 |  19:19 ⇒ 19:20 | Autor: RTRS

Grip ne jenjava, petoro mrtvih u Vojvodini

U prvoj nedjelji januara oboljenja slična gripu registrovana su kod 26.275 ljudi u Srbiji, što je više nego u istom periodu prošle godine.
Vakcinacija - Foto: ilustracija
VakcinacijaFoto: ilustracija

To je saopštio Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Јovanović - Batut" i dodao da je registrovan i visok intenzitet virusa gripa.

Od početka sezone gripa u Vojvodini je prijavljeno pet smrtnih slučajeva, koji se mogu dovesti u vezu sa oboljevanjem od gripa, navedeno je na sajtu Batuta.

Umrli su bili hronični bolesnici, a prethodno nisu vakcinisani protiv gripa, dok je kod jednog umrlog nepoznato da li je primio vakcinu. Inače, u ovom trenutku prisutna su dva tipa virusa influence: A(H3) i tip B, a do sada potvrđeni slučajevi gripa su sa teritorije Beograda, Јužnobačkog, Raškog, Јablaničkog, Pčinjskog, Mačvanskog, Srednjebanatskog, Sjevernobačkog, Sjevernobanatskog.

Takođe, virus je potvrđen u Јužnobanatskom, Braničevskom, Podunavskom, Sremskom okrugu, Pomoravskom, Kolubarskom, Zlatiborskom, Zaječarskom, Pirotskom, Šumadijskom i Nišavskom okrugu.

U prvoj nedjelji januara registvovano je više slučajeva akutnih respiratornih infekcija, a najviše oboljelih je među djecom do četiri godine.

Izvor: B92