latinica  ћирилица
16/01/2017 |  21:21 ⇒ 22:40 | Autor: RTRS

"Aspekt"- O situaciji u OS BiH i sve oštrijoj retorici (VIDEO)

Ministarstvo odbrane BiH sprovešće detaljnu analizu u vezi sa događajima oko obilježavanja Dana Republike Srpske.
Aspekt  16.1.2017. - Foto: RTRS
Aspekt 16.1.2017.Foto: RTRS

Pod lupom će biti i pismo komandanta NATO štaba u Sarajevu Žizel Vils, ali i paralelne komandne strukture unutar Oružanih snaga BiH, napravljenih da se sabotiraju počasti koje sljeduju predsjedavajućeg Predsjednišva BiH Mladena Ivanića, izjavio je zamjenik ministra odbrane BiH Boris Јerinić u emisiji "Aspekt" Radio-televizije Republike Srpske. 

Јerinić poručuje - tražiće da se analizira da li je cilj pisma upozorenja bio i da se zastraše pripadnici Ministarstva odbrane iz Republike Srpske.

- Toliko detalja ima koji govore da je sve ovo navučeno i mislim da je taj potez komandanta NATO štaba u Sarajevu došao na zahtjev Bakira Izetbegovića u smislu "de ti, pošto ne mogu ja". Gotovo sam sigurna da je to moralo da se dogodi - rekla je Dušanka Majkić, član Komisije za odbranu i bezbjednost PS BiH,gostujući u "Aspektu".

- Јa ću otići korak dalje od gospođe Majkić i reći ću da je to pismo NATO-a došlo dva meseca prije 9. januara, prije zahtjeva predsjednika i zahtjeva Organizacionog odbora za proslavu Dana Republike, a to potvrđuje riječi gospođe Majkić. Јa pitam komandanta NATO štaba, da li ona provodi nečiju politiku i zašto je sebe dovela u situaciju da se miješa u politiku BiH? - rekao je Јerinić.

Mario Karamatić, član Komisije za odbranu i bezbjednost PS BiH rekao je da je i više nego jasno ko je generator ove krize.

- Vrlo ću jasno reći da je to sarajevska čaršija. Počelo je generisanjem krize sa SDA, uz podršku SDP i DF i odatle to ide. Oni stalno narod drže u nekom strahu da će svako malo krenuti rat. Koliko ja vidim, niko osim njih u ovoj zemlji ne spominje rat, samo sarajevska čaršija - rekao je Karamatić.