latinica  ћирилица
16/01/2017 |  22:27 | Autor: RTRS

KFOR nije bio obaviješten o raspoređivanju ROSU

KFOR nije bio obaviješten o prisustvu specijalnih snaga kosovske policije ROSU na sjeveru Kosova 14. januara, niti im je dao odobrenje da intervenišu u namjeri da zaustave voz koji je krenuo iz Beograda ka Kosovskoj Mitrovici, navode u sjedištu NATO u Briselu.
 - Foto: REUTERS
Foto: REUTERS

"U skladu sa trenutnim ugovorima i mandatom KFOR-a, institucije Kosova nisu u obavezi da obavještavaju KFOR o razmiještanju ROSU na sjeveru Kosova", rekao je za Tanjug zvaničnik NATO iz sjedišta Alijanse u Briselu.

Odgovarajući na pitanje da li su specijalne snage kosovske policije ROSU imale odobrenje KFOR-a da intervenišu na sjeveru Kosova u namjeri da zaustave voz koji je 14. januara krenuo iz Beograda ka Kosovskoj Mitrovici, zvaničnik NATO kaže da to nije bio slučaj.

U Sjevernoatlantskoj alijansi nisu dali komentar na navod da je, prema pisanim garancijama koje je NATO priložio uz Briselski sporazum 2013. godine, neophodno da policijske ili druge oružane snage Kosova dobiju odobrenje NATO-a i lokalne zajednice da bi intervenisale na sjeveru Kosova.

Voz "Železnica Srbije", koji je 14. januara - prvi put nakon NATO bombardovanja, krenuo iz Beograda za Kosovsku Mitrovicu zaustavljen je u Raškoj, na posljednjoj stanici prije administrativne linije sa Kosovom.

Nakon demonstracije sile i prijetnji sa kosovske strane da će pruga biti minirana i informacija da će mašinovođa i putnici biti pohapšeni, premijer Srbije Aleksandar Vučić odlučio je da se voz sa stanice u Raški vrati za Beograd.

Unutrašnjost vagona voza krase 23 slike freski iz četiri manastira na Kosovu i Metohiji koji su pod zaštitom Uneska.

Spoljašnjost voza ukrašena je srpskom trobojkom na kojoj su ispisana imena svih manastira na Kosovu i Metohiji i rečenica "Kosovo je Srbija" na 21 svjetskom jeziku, što je zasmetalo vlastima samoproglašenog Kosova.

Izvor: SRNA