latinica  ћирилица
21/01/2017 |  12:03 ⇒ 13:24 | Autor: RTRS

Škola zdravlja na Kozari (VIDEO)

Na Kozari je organizovan četvorodnevni kamp za djecu i mlade koji boluju od dijabetesa, sa područja regije Prijedor. Njih dvadesetak okusiće zdrav život koji bi svakodnevno trebali da vode, zbog bolesti koja se kod nekih javila i u najranijoj životnoj dobi.
Škola zdravlja na Kozari - Foto: RTRS
Škola zdravlja na KozariFoto: RTRS

Јedan od učesnika kampa na Kozari je i trinestogodišnji Aleksandar Dragić.

 "Najviše mi se sviđa što smo svi zajedno na svježem zraku mnogo šetamo i bavimo se mnogim sportovima ako što je na primjer skijanje", kaže Aleksandar Dragić iz Prijedora.

 Već deset godina sa dijabetesom se bori i Nikola Šušić. Kaže, sa ovom bolešću, može se normalno živjeti, bez nekih većih ograničenja.

"Јedino na šta treba da obratite pažnju je pravilna ishrana i redovna fizička aktivnost",kaže Nikola Šušić iz Prijedora.

 Od dijabetesa mogu oboljeti osobe bilo koje starosne dobi.

"To je alarm za poduzimanje određenih mjera u smislu dobre dijete, fizičke aktivnosti i terapije da bi se taj proces koji se već desio zaustavio  i nebi išao dalje", kaže prim.dr Vesna Јelača.

 "Cilj našeg kampa jeste zdravi životni stilovi, što podrazumijeva zdravu ishranu plus fizičku aktivnost što dovodi do dobre regulacije šećera u krvi", navela je Svijetlana Čeko, predsjednik Udruženja dijabetičara Prijedor.

Prijedorsko Udruženje dijabetičara broji 500 članova, od čega je 50 djece i mladih.