latinica  ћирилица
21/01/2017 |  19:02 ⇒ 19:35 | Autor: RTRS

Titov tajni bunker: Otporan na nuklearnu apokalipsu (VIDEO)

Oko 300 metara ispod zemlje, u blizini gradića Konjica, skriva se bunker Јosipa Broza Tita. Nekadašnji predsjednik bivše Јugoslavije naredio je da se izgradi u najvećoj tajnosti u slučaju nuklearne katastrofe za svoju porodicu i 350 najvažnijih političkih i vojnih saradnika.
Titov bunker - Foto: Screenshot/YouTube
Titov bunkerFoto: Screenshot/YouTube

Vojni objekat po imenu D-O "ARC“ je građen pod velom tajnosti čak 26 godina između 1953. i 1979. godine u vrijeme Hladnog rata, a opremljen je najsavremenijom tehnologijom onoga vremena. I danas se tu mogu vidjeti fiksni telefoni, pisaće mašine i druga poznata aparatura za komunikaciju iz sredine prošlog vijeka.

Bunker se prostire na 6.854 kvadratnih metara i sastoji se iz tri dijela. U prvom dijelu nalazi se nadzorna rezidencija, mjesto za tehničku podršku i uže osiguranje. Potom slijede metalna vrata debljine 1,20 metara i tunel koji vodi do centra atomskog skloništa, koji može da izdrži udar jačine 20 kilotona. Treći dio sastoji se protivpožarnog sistema, klime, prostora za komunikaciju, skladišta za vodu i naftu i slično, kao i stambenog prostora za Tita i Јovanku.

Temperatura u bunkeru je između 21 i 23 stepena Celzijusovih, a vlažnost vazduha je od 60 do 70 odsto, što predstavlja idealne uslove za život. Čitav prostor je osvjetljen sa 6.000 neonskih sijalica.

Danas ovaj bunker ima ulogu rijetkog umjetničkog muzeja za razne umjetnike iz cijelog svijeta, ali predstavlja i podsjetnik na vremena u kojem su prijetnje nuklearnim ratom bile svakodnevna pojava.

U videu Јutjub kanala "Great Big Story" zavirite u Titov tajni bunker u kojem je moguće preživjeti nuklearnu apokalipsu.

Izvor: Punkufer/B92