latinica  ћирилица
22/01/2017 |  16:19 ⇒ 23/01/2017 | 11:13 | Autor: RTRS

Dejan Radonjić za RTRS: Zašto nisam otišao sa klupe Zvezde?(FOTO)

Trener Košarkaškog kluba Crvena zvezda, Dejan Radonjić u intervjuu za naš portal govori o protekloj utakmici sa Igokeom u ABA ligi, o košarkaškim talentima u Srpskoj, završnom turniru Evrolige naredne godine u Beogradu...

RTRS: Nakon godinu dana ponovo ste boravili u Laktašima na gostovanju Igokei. Kako se osjećate kada dođete u Republiku Srpsku?

Radonjić: Svakako da se osjećam jako dobro. Svaki dolazak u Republiku Srpsku i u Laktaše je takav da veliki broj navijača koje imamo tamo, imaju priliku da vide nas, kao i mi njih. Uvijek kada smo gosti Igokei imamo jedno lijepo gostoprimstvo i prijateljski odnos sa ljudima ovdje. Zaista prijatan osjećaj za nas i sve pohvale za to.

RTRS: Iza Vas i košarkaša Zvezde je meč 19. kola ABA lige. Ostvarili ste maksimalan učinak pobjeda u regionalnom košarkaškom takmičenju. Kako ocjenjujete utakmicu u Laktašima?

Radonjić: Odigrali smo meč 48 časova poslije utakmice sa Makabijem u Evroligi. Imali smo težak put, izostanak (Nemanje) Dangubića... Imali smo želju da u tom duelu budemo bolji tim od Igokee i dođemo do novih bodova. Na kraju smo u tome i uspjeli. Igokea je igrala jako dobro i na kraju, dobra utakmica u kojoj smo uspjeli da budemo kvalitetniji i da slavimo.

RTRS: U dosadašnjem toku Evrolige nekoliko puta ste proglašavani za trenera kola. Pored toga, nakon utakmice sa Fenerbahčeom postali ste trener sa najvećim brojem utakmica na klupi Crvene zvezde. Upisali ste do sada 201 pobjedu. Koliko sve ovo znači jednom košarkaškom stručnjaku i šta predstavlja za Vas?

Radonjić: Sve to za mene predstavlja veliku čast, ujedno i veliku obavezu. To mi donosi posebnu motivaciju da nastavim sa onim što treba da se radi dalje. Nije mala stvar sve to uraditi ali mora da se gleda naprijed i u pravcu da mi obaveza u klubu bude još veća.

RTRS: Na kraju prošle sezone imali ste nekoliko ponuda evropskih klubova. Šta je na kraju presudilo da ipak ostanete u klubu i ovu sezonu?

Radonjić: Imam svoje razloge o kojima ne bih javno govorio. U svakom slučaju, vjerujem u ovaj tim momaka i u interesu mom i mojih saradnika samo je Crvena zvezda.

RTRS: Beograd će u maju 2018. godine biti domaćin završnog turnira Evrolige. Kakve su ambicije kluba u tom pogledu?

Radonjić: Mislim da u ovom trenutku treba da razmišljamo i vodimo računa kako će izgledati ova sezona. Što se tiče takmičenja u ABA ligi, moramo na kraju uraditi sve da bi sljedeće godine ponovo bili učesnici Evrolige. To je na prvom mjestu. Znači da moramo da osvojimo ABA ligu. Do tog cilja nema još mnogo da se igra. Velika su opterećenja u Evroligi i veliki broj utakmica, jako teška putovanja. Nikada ne znamo šta sve to može da donese. Ne bih toliko daleko razmišljao. Svakako, kada dođe vrijeme za to, biće vremena i prostora da se razmišlja i u tom pravcu. Kada zvanično obezbijedimo učešće u Evroligi za narednu sezonu, a nadam da ćemo uspjeti u tome tako što ćemo biti prvi u plej-ofu ABA lige i onda planirati u kojem pravcu to treba da ide za sljedeću godinu.

RTRS: Koliko je za Srbiju važan događaj organizacije završnog turnira Evrolige?

Radonjić: Mislim da je to veliki događaj, spektakl za Srbiju koja je uvijek bila košarkaška zemlja. Sigurno nešto što će još da nadogradi sve velike uspjehe srpske košarke. Biće zanimljivo vidjeti najveće košarkaške klubove u Evropi na jednom mjestu u Beogradu.

RTRS: Prvi centar Zvezde, Ognjen Kuzmić rođen je u Doboju. Ima li na prostoru Republike Srpske talenata na koje bi Crvena zvezda mogla da računa u nekom budućem vremenu?

Radonjić: Na prostoru Srpske uvijek je bilo talenata za košarku i biće ih i dalje. Mladi ljudi trebaju vrijedno i marljivo da rade, vjeruju u svoj potencijal i rezultat će na kraju biti vidljiv. Da li će to biti dovoljno za Zvezdu, o tom po tom.

RTRS: Koji je to košarkaš u regionu ili u Evropi s kojim niste do sada radili, a ipak bi voljeli?

Radonjić: Ima ih mnogo. U ovom momentu uživam u radu samo sa mojim igračima.

RTRS: U posljednjoj nekoliko godina u velikom usponu je i reprezentativna košarka. Prvenstveno tim, koji predvodi Aleksandar Đorđević. Kako vidite njegov sistem rada?

Radonjić: Smatram da Saša radi sjajan posao. Napravio je velike rezultate i sa njim na čelu reprezentacije treba očekivati još mnogo lijepih vijesti. Svi se nadamo da će ih biti.

RTRS: Znate da veliki broj navijača u Republici Srpskoj pruža podršku vašem timu u ABA ligi, naročito u Evroligi. Koja je Vaša poruka navijačima u Srpskoj u 2017. godini?

Radonjić: Na privatnom planu našim mnogobrojnim navijačima mogu poželjeti, prije svega dobro zdravlje, ličnu i porodičnu sreću. Što se tiče Crvene zvezde, želim im da na kraju ove sezone budemo svi srećni i zadovoljni našim rezultatima, da na taj način dijelimo radost.

Razgovarao: Srđan Јanjić, novinar Multimedije Radio-televizije Republike Srpske