latinica  ћирилица
23/01/2017 |  07:28 ⇒ 12:50 | Autor: RTRS

Počela nastava u drugom polugodištu (VIDEO)

U svim osnovnim i srednjim školama u Republici Srpskoj danas je počela nastava u drugom polugodištu.
Učenici - Foto: RTRS
UčeniciFoto: RTRS

Ministarstvo prosvjete prethodno je zatražilo informacije o stanju na terenu od predsjednika aktiva direktora osnovnih i srednjih škola, kako bi moglo procijeniti da li su obezbijeđeni uslovi u školama za nesmetan početak nastave u drugom polugodištu.

Ministarstvo prosvjete pratiće situaciju na terenu. Ukoliko zbog vremenskih prilika u nekim od škola ne bude moguć bezbjedan početak nastave, donosiće se pojedinačne odluke o početku nastave u tim školama.

Iz CЈB Banjaluka podsjećaju vozače da je sa početkom nastave povećano prisustvo policijskih službenika u blizini obrazovnih ustanova i na putnim pravcima kojim će se kretati veći broj djece.

Derventa: Srednjoškolci vraćeni kući zbog hladnih učionica

Nastava za učenike Stručne i tehničke škole i Srednjoškolskog centra "Mihajlo Pupin" u Derventi jutros nije počela jer nije bilo grijanja zbog kvara. Direktor Stručne i tehničke škole Branka Јović potvrdila je da su učenici jutros došli na nastavu, ali da su vraćeni kućama.

- Naša škola i Srednjoškolski centar imaju zajedničko centralno grijanje. Zbog pucanja cijevi učenici su vraćeni kućama, a nakon što kvar bude otklonjen, biće obaviješteni o početku nastave - rekla je Јovićeva. Ona je izrazila nadu da će kvar biti uskoro otklonjen i da će učenici sjesti u klupe.

Nastava u Osnovnoj školi "19. april" i područnim školama je počela, ali su časovi skraćeni na 30 minuta. U OŠ "Nikola Tesla" i područnim školama nastava se odvija bez problema.

Novi Grad: Manji problemi u prevozu učenika

U četiri osnovne i dvije srednje škole u Novom Gradu počela je nastava u drugom polugodištu, a manjih problema ima u prevozu učenika iz seoskog područja. Većina od 2.389 učenika stigla je jutros u škole bez problema.

Autobus ne saobraća na relaciji za Tablu u potkozarskom dijelu opštine, dok su u Podgrmeču skraćene autobuske linije za Bušević Do "Kop centra" u Blatni i za Kršlje do Mihajlica. Učionice u osnovnim školama u kojima nastavu pohađa 1.706 učenika su tople.

Zbog skraćenih autobuskih linija pješke u školu su morali neki od učenika područnih odjeljenja škola "Dragan Vujanović" u Svodni, "Branko Ćopić" u Donjim Agićima, te "Sveti Sava" u Rašću.

Direktor OŠ "Sveti Sava" u Rašću Marina Ovuka rekla je da su se roditelji organizovali kako bi djecu dovezli do škole automobilima. U dvije srednje škole u Novom Gradu - Gimnaziji "Petar Kočić" i Srednjoškolskom centru "Đuro Radmanović" nastavu pohađa 683 učenika.

Zvornik: Manji problemi u tri područna odjeljenja

U osnovnim školama na području Zvornika nastava u drugom polugodištu počela je danas bez problema, osim u tri područna odjeljenja.

Direktor Osnovne škole "Sveti Sava" u Zvorniku Radomir Petrović rekao je da je nastava u Područnom odjeljenju Snagovo počela, ali da postoji problem sa snabdijevanjem vodom jer su se cijevi zaledile.

Direktor OŠ "Desanka Maksimović" u Čelopeku Sanja Tanacković kaže da su učenici Područnog odjeljenja u Ceru vraćeni kućama zbog problema sa zagrijavnjem prostorija.

- Ako problem bude riješen danas, učenici će sutra krenuti redovno na nastavu - dodala je Tanackovićeva.

Učenici Područnog odjeljenja u Gornjoj Kamenici, koje je u sastavu OŠ "Јovan Cvijić" iz Drinjače, jutros nisu došli na nastavu jer su neprohodni lokalni putevi, potvrdio je direktor ove škole Goran Radulović.

Foča: U Miljevini skraćeni časovi

U područnom odjeljenju Osnovne škole "Sveti Sava" u Miljevini časovi su skraćeni zbog prekida u vodosnabdijevanju u ovom naselju, dok se u ostalim školama na području opštine Foča nastava izvodi u punom obimu. U vodovodnom preduzeću "Izvor" potvrđeno je da su pojedini dijelovi Miljevine bez vode, te da su radnici ovog preduzeća na terenu i da pokušavaju da uspostave vodosnabdijevanje.

U svim fočanskim školama učenike su dočekale tople učionice.

Izvor: RTRS/SRNA