latinica  ћирилица
23/01/2017 |  11:41 ⇒ 17:50 | Autor: RTRS

Mitrović: U Institutu nastavljena opstrukcija traženja nestalih Srba

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović rekao je da su bivši članovi federalne komisije za nestala lica na čelu sa Amorom Mašovićem u Institutu za nestala lica BiH nastavili sa opstrukcijom procesa traženja nestalih Srba u BiH.
Nedeljko Mitrović - Foto: RTRS
Nedeljko MitrovićFoto: RTRS

Mitrović je naveo da porodice nestalih iz Republike Srpske u ovom procesu imaju negativna iskustava sa Mašovićem.

- Јednom smo pokušali sudskim putem da iznudimo informaciju od Mašovića u vezi sa nestalim Srbima na Ozrenu, koju je izrekao pred svjedocima, ali je on to kasnije demantovao na sudu - kaže Mitrović.

On je naveo da je jedan od dokaza opstrukcije u procesu traženja nestalih Srba ranija ekshumacija nestalih srpskih civila i vojnika u kasarni "Adil Bešić" u Bihaću jer šef područne kancelarije Instituta za nestala lica BiH nije prisustvovao ekshumaciji, iako je u toku rata bio pomoćnik komandanta za pozadinu u toj kasarni i morao je znati ko je zakopan na toj lokaciji.

Mitrović je dodao da Institut za nestala lica BiH godinama nezakonito radi jer je članovima Kolegijuma direktora, Upravnog i Nadzornog odbora Instituta odavno istekao mandat, a kojima suosnivači Instituta BiH, Savjet ministara BiH i Međunarodna komisija za nestala lica produžavaju mandat u funkciji vršioca dužnosti.

Predsjedavajući Kolegijuma direktora Instituta za nestala lica BiH Amor Mašović odbija da Tužilaštvu BiH dostavi podatke o masovnim grobnicama na planini Ozren i u Posavini u kojima su zakopane srpske žrtve, piše "EuroBlic".

List navodi da istražioci Instituta za nestala lica BiH već duže posjeduju podatke o postojanju masovnih grobnica u kojima su sahranjeni nestali Srbi iz Vozuće, Broda, Dervente, Odžaka i Orašja, ali da Mašović ne želi nadležnim tužiocima da dostavi te podatke.

Izvor: SRNA